Avganistan: Odali poštu braći Kuaši

Izvor: B92, 10.Jan.2015, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistan: Odali poštu braći Kuaši

Stotine Avganistanaca okupilo se na jugu zemlje odajući poštu braći Šerifu i Saidu Kuašiju, koje smatraju herojima jer su ubili 12 osoba u napadu na Šarli ebdo.

Protestima, koji su održani u pokrajini Uruzgan, izraženo je i protivljenje predsedniku Ašrafu Ganiju, koji je osudio napad izveden u sredu u Parizu, prenose francuski mediji.

Gani je u četvrtak osudio napad na "Šarli ebdo" i rekao da "nema opravdanja za taj surovi čin".

Demonstracije su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održane posle molitve petkom u jednoj džamiji u disktriktu Šora, rekao je šef lokalne policije Abdul Kavi.

"Demonstranti su nazivali napadače herojima. Uzvikivali su da su oni koji su ismevali proroka Muhameda kažnjeni", dodao je policajac.

"Šarli ebdo" je izazivao žestoke proteste u muslimanskom svetu počev od februara 2006. sa objavljivanjem karikatura Muhameda, koje su se najpre pojavile u danskom listu "Jilands-Posten", podseća "Figaro".

Avganistansko društvo je i dalje duboko konzervativno sa verskog stanovišta, više od 13 godina nakon pada fundamentalističkog talibanskog režima, koga su zbacile međunarodne snage na čelu sa SAD jer je štitio čelnike Al-kaide osumnjičene za pripremanje napada izvedenih 11. septembra 2001. u Njujorku i Vašingtonu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Avganistan: Odali poštu braći Kuaši

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jan.2015

KABUL - Stotine Avganistanaca okupilo se na jugu zemlje odajući poštu braći Šerifu i Saidu Kuašiju, koje smatraju herojima jer su ubili 12 osoba u napadu na Šarli ebdo...Protestima, koji su održani u pokrajini Uruzgan, izraženo je i protivljenje predsjedniku Ašrafu Ganiju, koji je osudio napad...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.