Avatar pomaže deci u oporavku

Izvor: VOA, 10.Sep.2016, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avatar pomaže deci u oporavku

Maleni avatar može da pomogne deci koja se oporavljaju od dugih bolesti i koja se osećaju izolovano od prijatelja i drugih učenika. Ovaj robot zauzima njihovo mesto u školi. Deca zatim mogu od kuće, ili iz bolnice, da čuju svoje nastavnike i drugare, pa čak i da učestvuju na času.   Ovo je AV1, avatar koji sedi u školi umesto deteta koje se oporavlja posle duge bolesti. Prijatelj deteta nosi robota iz jedne u drugu učionicu i stavlja ga na njegovo mesto u klupi. AV1 je napravila norveška firma pod nazivom “No Isolation”. “Sedi u klupi tog deteta, koje kod kuće koristi tablet kompjuter ili telefon da ga pokrene, kontroliše pokrete dodirom, i govori kroz njega; robot služi kao oči, uši i glas”, kaže Keren Dolva, ko-osnivač "No Isolation". Dete koje se oporavlja tako može da učestvuje u predavanju od kuće ili iz bolničkog kreveta. “Ima zvučnike, mikrofone i kamere tako da kada dete priča od kuće ili bolnice u svoj iPad, to se čuje tamo”. Avatar je veoma izdržljiv – na vodu, a i na pad sa stola. Unutar AV1 nalazi se mali kompjuter. “Povezan je sa telefonskom mrežom 4G i malom karticom koju kontroliše robot”, navodi Marijus Abel, ko-osnivač firme "No Isolation". Takođe postoji razlog zbog čega je baš ove veličine i zašto podseća na čoveka. “Ne može da bude samo mala kamera jer bi tako druga deca mogla da ga podignu i odnesu sa sobom. On treba da im bude drug”. Robot je dostupan javnosti i već pomaže deci da se ne osećaju usamljeno.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Umesto deteta u školu ide robot?! (VIDEO)

Izvor: Mondo, 11.Sep.2016, 16:19

Norveški istraživači razvili su novi način da pomognu deci koja se oporavljaju od duge bolesti...Foto: YouTube..  Maleni avatar može da pomogne deci koja se oporavljaju od dugih bolesti i koja se osećaju izolovano od prijatelja i drugih učenika. Ovaj robot zauzima njihovo mesto u školi. Deca...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.