Izvor: B92, 12.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autoput kao "kapitalna kampanja"?

Beograd, Novi Sad -- Vlada juče odobrila ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa od Horgoša do Požege, a potpisivanje je dan pred izbornu tišinu.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić je najavio da će ugovor sa konzorcijumom "FKK konstrakšn - Alpine Majreder" biti potpisan sledećeg četvrtka, što će predstavljati zvanični početak izgradnje autoputa. Ilić je saopštio da je ugovor o koncesiji vredan oko 1,5 milijardi evra.

On je kazao da su za davanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koncesija i izgradnju autoputa obezbeđene sve neophodne bankarske garancije i poštovane sve zakonske procedure.

"Koncesioni ugovor se pravio u zadnjih mesec dana i predstavnici ministarstava za kapitalne investicije, finansije i za ekonomske odnose sa inostranstvom uspeli su da sa najpovoljnijim koncesionarima naprave ugovor, koji je na sednici vlade prihvaćen i u četvrtak će biti potpisan ugovor sa Špancima i Austrijancima", rekao je Ilić.

Ministar za državnu upravu Zoran Lončar odbacio je tvrdnje da koalicija DSS-NS koristi Vladu Srbije za svoje predizborne aktivnosti.

Lončar je, međutim, izbegao da direktno odgovori na pitanje da li je vreme održavanja konferencije za novinare pomereno zbog predizborne konvencije Demokratske stranke Srbije.

"Vlada ima svoj puni kapacitet i to iz sednice u sednicu građanima Srbije predstavlja. Što se tiče kampanje, ona jeste u toku, izbornu kampanju ni u Srbiji, kao ni u bilo kojoj državi ne vodi vlada, već političke stranke koje su se prijavile kod RIK-a, na način kako se ona vodi u svakoj drugoj državi", rekao je Lončar.

Vlada Srbije usvojila je i Rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, kojim se odobrava iznos od 323 miliona dinara za finansiranja izborne kampanje.

Svi učesnici na izborima dele 20 odsto od tog iznosa, što znači da će svih 20 proglašenih lista dobiti po tri miliona i 320 hiljada dinara. Preostalih 80 odsto rasporediće se posle izbora, srazmerno broju osvojenih mandata.

"Koncesija kao pljačka Vojvodine"

Predsednik vojvođanske skupštine Bojan Kostreš je danas ponovo pozvao koncesionare za autoput Horgoš - Požega da se povuku iz posla, optuživši vladu Srbije da joj je Vojvodina dobra "samo kada treba pljačkati iz nje".

Kostreš je Građanskom listu rekao da "ne postoji vlada u svetu koja nema ni ministre, a svoje građane pravi budalama i uzima im 450 miliona evra".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.