Autonomija i profit

Izvor: Blic, 14.Sep.2012, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autonomija i profit

Studentima koji su diplomirali po starom programu pojedini fakulteti traže da plate po 60.000 dinara kako bi dobili diplomu mastera po bolonjskom programu. Nije potrebno da studenti polažu razliku u ispitima, bitno je samo da uplate traženu sumu odjednom.

Time su fakulteti koji postupaju na ovaj način pokazali da ne poštuju ni znanje ni svoje studente. Znanje, jer im nije bitno da diplome koje izdaju budu u skladu sa onim što su studenti mogli da nauče.

Studente, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer su pokazali da im oni služe jedino kao neiscrpni izvor novca. Jer, ako su studenti tokom školovanja po starom programu zavredili diplomu po Bolonji, čemu onda sedam puta veća cena za izdavanje takve diplome.

Ako, s druge strane, nisu položili dovoljno ispita za bolonjsku diplomu, kako onda uopšte mogu da je dobiju, a da ne polažu dodatne ispite?

Iako univerziteti i fakulteti imaju autonomiju u odlučivanju i ona ne treba da bude dovedena u pitanje, samostalnost ne sme biti izvor zloupotreba i bezočnog odnosa prema studentima.

Čelnici fakulteta ne bi smeli da smetnu s uma da oni nisu firme kojima je osnovni cilj sticanje profita, već da su tu zbog znanja i studenata. Baš kao što bi i država trebalo da bude tu zbog građana. Ako je to kod nas uopšte slučaj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.