Izvor: B92, 22.Avg.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Automobil umesto odgovora

Beograd -- Ombudsman Saša Janković, koji se interesovao za korišćenje službenih vozila, umesto odgovora dobio je bolji automobil, piše Politika.

Zaštitnik građana Saša Janković, koji se prekjuče obratio javnosti saopštenjem u kome je naveo da mu organi Vlade nisu dostavili podatke o broju službenih automobila i njihovom korišćenju, kaže da je samo donekle iznenađen takvim odnosom prema instituciji koju predstavlja, piše list.

Bilo je to prvi put da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaštitnik građana u postupku koji vodi i nakon ponovnog obraćanja nije dobio traženu informaciju.

S druge strane, kako napominje, svestan je koliko otpora može izazvati nečiji pokušaj da promeni način na koji je rađeno godinama, pa i decenijama.

"Da ne bude nesporazuma, državni funkcioneri sasvim sigurno treba da imaju, ne samo pravo, već i obavezu da se zarad službenih potreba prevoze službenim automobilima, pre svega iz razloga bezbednosti i efikasnosti. I meni je na raspolaganju automobil i vozač Uprave za zajedničke poslove. Ali je neophodno da to bude propisano kako bi se onemogućila samovolja", kaže Janković za Politiku.

On na činjenicu da nije dobio tražene informacije gleda kao na otpor birokratizovanih nižih struktura izvršne vlasti koje nisu navikle na kontrolu i očekuju da, pošto obezbeđuju uslove rada za najviše državne organe, prećutno uživaju i njihovu zaštitu.

Kontrola se, za njih, uvek odnosi na "nekog drugog”, a pitanjima su prosto, kaže Janković, "iznenađeni i uvređeni”.

"Interesantno je da sam, nakon što sam pokrenuo ovaj postupak, bez obrazloženja, dobio noviji i bolji službeni automobil na korišćenje. Sasvim sam siguran da nijedan visoki državni funkcioner nema ništa protiv uvođenja pravila u ovoj oblasti, jer je korišćenje službenih automobila neophodno i legitimno, jer će oni koji treba i dalje se voziti u njima. Ali, ne možemo u nedogled pokazivati razumevanje za državne službenike koji ne poznaju Ustav i zakone, niti žele da ih pročitaju. Ponavljam, nisam iznenađen: u našim vremenskim kategorijama zaštitnik građana je još nova institucija, pa zato u javnost i izlaze ovakvi slučajevi koji menjaju odnos Uprave prema svojim obavezama i kontroli kojoj podležu", kaže Janković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.