Automatizovano novinarstvo: Microsoft i sajt Semafor sarađivaće na pisanju vesti uz pomoć veštačke inteligencije

Izvor: Piplmetar.rs, 06.Feb.2024, 09:30

Automatizovano novinarstvo: Microsoft i sajt Semafor sarađivaće na pisanju vesti uz pomoć veštačke inteligencije

Iako će navodno sve vesti pisati isključivo novinari, a četbot veštačke inteligencije ChatGPT će biti zadužen za istraživanje informacija, Microsoft novim projektom sa medijskim portalom Semafor na taj način praktično razvija automatizovano novinarstvo. Portal Semafor će kreirati rubriku pod nazivom Signali (Signals) koju će tehnološki gigant sponzorisati neodređenom, ali „značajnom“ sumom u kojoj će se nalaziti tekstovi pisani na ovaj način, objavio je Financial Times.
To >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << je kako, piše ovaj mediji, samo jedna od nekoliko novinarskih saradnji koje će Microsoft objaviti u  narednom periodu, nakon što je prethodno jedna od najpoznatijih medijiskih kuća The New York Times tužila softverskog giganta i njegovu partnersku kompaniju OpenAI zbog kršenja autorskih prava.
Rubrika Signali će na dnevnom nivou nuditi oko desetak tekstova, ističući najnovije vesti i analize, pri čemu će veštačka inteligencija navodno biti zadužena samo za istraživanje informacija. Imajući to u vidu, ne treba zaboraviti da mnogi četbotovi, uključujući i ChatGPT neretko znaju korisnicima da dostave netačne, lažne ili sasvim izmišljene informacije, o čemu postoji čak i napomena na OpenAI platformi. Zbog toga predstojeće tekstove sa portala Semafor ipak treba uzimati s dozom rezerve kada je u pitanju istinitost tvrdnji.
Signali reaguju na duboke i kontinuirane promene u digitalnom medijskom pejzažu i post-socijalne trenutke u vestima, kao i na rizike i mogućnosti koje nameće veštačka inteligencija“, napisao je portal Semafor.

Shutterstick
Konkretno, tim portala će koristiti alate veštačke inteligencije za brzo pronalaženje informacija o aktuelnim događajima iz drugih izvora širom sveta na više jezika, pružajući ujedno i alate za prevođenje. Tekstovi tako mogu sadržati izvore iz Kine, Indije ili drugih zemalja, pri čemu će novinari dodavati kontekst i sumirati različite poglede.
Novinari moraju usvojiti ove alate kako bi preživeli i napredovali još jednu generaciju“, rekla je za Financial Times Norin Gilespi, bivša novinarka novinske agencije AP, koja sada radi u kompaniji Microsoft.

Shutterstock
Upotreba ChatGPT i drugih AI četbotova bila je kontroverzna u redakcijama, pri čemu su ih sajtovi kao što je CNET nedavno koristili i za generisanje celokupnih tekstova (uz pomoć ljudskih urednika). To su radili i uprkos činjenici da veštačka inteligencija može halucinirati i pokazivati druge vrste bizarnog ponašanja, posle čega su pojedine tekstove morali da ispravljaju. Redakcije pokušavaju da shvate kako da ih koriste da bi poboljšale izveštavanje i potencijalno se takmičile sa četbotovima koji generišu gomilu sadržaja prilagođenog za SEO optimizaciju koja je u onlajn novinarstvu bitna.
Krajem prošle godine, The New York Times je najavio da tuži OpenAI i Microsoft zbog korišćenja objavljenih vesti za obuku svojih četbotova bez plaćanja nadoknade. Tužba, koja potencijalno zahteva milijarde u zakonskim i stvarnim štetama, predstavlja prvi put u istoriji da je veća medijska kuća pokrenula postupak protiv razvojnih ChatGPT programera zbog kršenja autorskih prava.
Microsoft je takođe danas najavio saradnje sa školom novinarstva Craig Newmark, GroundTruth Project, Online News Association i drugim novinarskim organizacijama, a Google je već najavio da testira AI alat specijalno za pisanje vesti i da već pregovara sa medijima o njegovoj upotrebi.
Da li je na ovaj način automatizovano novinarstvo donelo kraj iole tačnom izveštavanju i da li će novinari uspeti da očuvaju svoj zanat u ljudskim okvirima u budućnosti, videćemo tek protekom vremena, slično kao što je to bilo sa štampom kada se pojavio radio, i sa radijom kada se pojavila televizija, pa onda i internet.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.