Autobus ispraznio  dim

Izvor: Blic, 11.Avg.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autobus ispraznio dim

Dva autobusa GSP “Beograd” zapalila su se u poslednjih deset dana, a uzroci požara su verovatno kvarovi na instalacijama. Putnici ne treba da brinu za svoju bezbednost, kažu u GSP, jer to što se zapalilo pet autobusa od početka godine nije ništa nenormalno i kritično!?

Pre dve nedelje goreo je autobus u Ulici Mirijevski venac, krajem prošlog meseca potpuno izgoreo autobus na liniji 6A, a juče u Dečanskoj ulici kod Doma omladine, zapalio se autobus na liniji 16. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Još na Zelenom vencu je počeo da se oseća dim u autobusu. Vozač je prokomentarisao da je to verovatno zbog guma i nastavio da vozi. Međutim, pre nego što smo stigli do Doma omladine, autobus se napunio dimom. Svi putnici su brzo izašli napolje. Nakon što je ispraznio aparate, vozač je uzeo kofu vode iz obližnje pekare i tako pokušao da ugasi požar. Ipak, to nije bilo dovoljno, pa je pozvao vatrogasce - kaže V. K. koja se vozila ovim autobusom.

Dve vatrogasne ekipe pristigle su nakon desetak minuta i požar je ugašen. Uzrok izbijanja požara nije poznat a niko od putnika nije povređen.

- Još ne znamo zašto je izbio požar. Ovo je peti slučaj od početka godine, to nije ništa nenormalno, ništa kritično. Prosto se desilo, jeste da smo imali dva slučaja u poslednjih 10 dana ali ćemo pregledati sve instalacije na vozilima i preduzeti mere da se to više ne dešava - kaže Radoslav Nikolić, iz GSP "Beograd".

Autobus na liniji 16 koji se zapalio je star 10 godina. U voznom parku postoji 760 autobusa, a od toga je bar 200 starije od deset godina, okvirna je računica nadležnih iz GSP. Putnici se ne osećaju bezbedno u ovakvim vozilima, a u njima i ne primećuju aparate za gašenje požara. Nema ni čekića za razbijanje stakla u slučaju da prilikom nezgode blokiraju vrata vozila. Utisak je i da je kontrola tehničke ispravnosti vozila veoma loša. Kada će sa ulica biti sklonjeni autobusi stariji od 10 godina?

- Oni će voziti putnike sve dok se ne kupe novi - poručuju u GSP „Beograd". U poslednjih nekoliko slučajeva pokazalo se da su požari češći u Ikarbusovim autobusima, a među vozačima kruži priča da oni imaju fabričku grešku u instalacijama. Takođe, očevidci kažu da je juče vozač gasio požar kofom vode, ne protivpožarnim aparatom jer nije uspreo da ga aktivira.

- U svim vozilima mora da postoji ispravan aparat, jer bez toga vozila ne bi mogla da prođu tehnički pregled. Iskreno ne verujem da je vozač gasio požar kantom vode ali izveštaj će sve pokazati - kaže Nikolić.

Hronologija požara u poslednje tri godine

2008.

21. JANUAR: Zapalio se autobus GSP na liniji 706 u Ulici cara Dušana u Zemunu. U vozilu se nalazilo tridesetak putnika i niko nije povređen.

10. DECEMBAR: Zapalio se autobus na liniji 55 u Bulevaru kralja Aleksandra, kod Cvetkove pijace. Nije bilo povređenih.

17. DECEMBAR: Gradski autobus na liniji 31 zapalio se noću u Ustaničkoj ulici Vatra je brzo ugašena i niko nije povređen.

2009.

8. DECEMBAR: Zapalio se autobus na liniji 25 u Kumodraškoj ulici. Autobus je u trenutku izbijanja požara bio bio pun putnika.

14. AVGUST: Autobus na liniji 73 zapalio se u blizini Novog naselja u Batajnici. Srećom u autobusu nije bilo mnogo putnika.

2010.

13. APRIL: Oko 10 časova i 10 minuta u Ulici 27. marta, zapalio se autobus GSP-a na liniji 65.

26. JUL: Goreo autobus na liniji 27E u Ulici mirijevski venac. Nije bilo povređenih a pričinjena je manja šteta.

28. JUL: Zapalio se autobus na liniji 6A u Bulevaru kralja Aleksandra. Putnici pre širenja požara uspeli da pobegnu van vozila.

10. AVGUST: Zapalio se autobus na liniji 16 u Dečanskoj ulici. Nije bilo povređenih.

PITANJE DANA Da li se osećate bezbedno u autobusima gradskog prevoza?

PREDRAG NOVIČIĆ penzioner (60)

Osećam se prilično bezbedno, ali mislim da se autobusi ne održavaju adekvatno. Mislim da je veliki broj autobusa neispravan i da se ne ulaže dovoljno u njihovo održavanje.

BILJANA LJUMOVIĆ programerka (46)

Mislim da autobusi nisu baš tehnički ispravni. Ne osećam se u njima toliko bezbedno. Osim toga, ne mogu reći da su aparati za gašenje požara uočljivi.

VLADAN NIKOLIĆ pravnik (29)

Nažalost, prinuđen sam da se vozim gradskim prevozom, ali se ne osećam bezbedno u autobusima. Osim toga, nisam video nijedan aparat za gašenje požara u njima.

MILOŠ BOŽOVIĆ student (23)

Osećam se bezbednije u novijim nego u starijim autobusima. U ovim starijim nisam video ni čekiće za razbijanje stakala, a kamoli aparate za gašenje požara.

MIRJANA DRAŽIĆ penzionerka (54)

Autobusi su uglavnom kr­ševi i nije mi jasno gde su onolike donacije. Ako je au­tobus no­viji, osećam se bezbednije, ali ni u jednom nisam videla aparate za gašenje požara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.