Auto-sedišta za decu

Izvor: Blic, 29.Sep.2009, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Auto-sedišta za decu

Izbor obaveznog auto-sedišta za dete u Srbiji je nezahvalan zadatak sve dok nacrt novog zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji je ušao u skupštinsku proceduru, ne bude usvojen. Do tada, savesnim roditeljima preostaje da kupuju sedišta na svoju ruku, ili nesavesnim da decu prevoze kao i do sada, nebezbedno, bez straha da će biti kažnjeni.

U srpskim prodavnicama nudi se sve i svašta. Statistika o najprodavanijim sedištima, naravno, ne postoji, a iz razgovora sa prodavcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvukao sam dva pitanja koja roditelji najčešće postavljaju: „Koje je najskuplje?" i „Koje je najtraženije?" Najtraženije je neretko i najskuplje, i onda govorimo o cenama od 300 pa i više evra.

Zato je prvi savet da pogledate deklaraciju i uputstvo za upotrebu. Takođe, slobodno koristite internet i savete drugih roditelja kako ne biste ponovili greške. Prelistavajte kataloge, blogove, testove" Auto-sedište se bira na osnovu težine bebe/deteta i njenog uzrasta. Najbolje bi bilo da pre kupovine probate da li odgovara (dimenzije, komfor") vašem detetu, a tek posle toga da razmišljate da li se boja i dezen slažu s presvlakama. Takođe, obavezno isprobajte da li može da se fiksira za sedište u vašem automobilu. Postavite ga prema uputstvu, a zatim auto-sedište pomerajte gore-dole i u stranu. Svako pomeranje je opasno! Probajte i probajte sve dok ne budete sigurni da je dobro pričvršćeno i fiksirano. Stručnjaci savetuju da se kupuju nova sedišta, jer korišćena s godinama zbog zamora materijala gube na čvrstini, a niko ne može ni da vam garantuje da nisu pretrpela golim okom nevidljiva oštećenja.

Auto-sedišta mogu da se pričvrste sigurnosnim pojasom ili „isofix" sistemom (pod uslovom da je vozilo opremljeno datim sistemom). „Isofix" je najlakši način za fiksiranje, jer se kopče sa auto-sedištu kače na već pripremljene kuke koje se nalaze na sedištu automobila. Najsigurniji pristup dobrom izboru jeste kupovina sedišta koje je pravljeno baš za vaš automobil.

I, zapamtite, dete koje nije pravilno vezano, u slučaju sudara pri brzini dozvoljenoj u gradu (60 km/h), udara silom koja bi odgovarala padu s petog sprata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.