Austrougarska objava rata Srbiji u registru Sećanje sveta

Izvor: Radio 021, 18.Dec.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrougarska objava rata Srbiji u registru "Sećanje sveta"

Na predlog Arhiva Srbije, Unesko je doneo odluku o upisu telegrama objave rata Austrougarske Srbiji u Međunarodni registar "Sećanje sveta".

U Arhiv Srbije je, kako je saopšteno, stigla zvanična potvrda o upisu telegrama objave rata upućenog 28. jula 1914. Arhiv Srbije podneo je predlog za upis ovog dokumenta u registar "Sećanje sveta" prošle godine na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata.

Telegram je upućen iz Beča 28. jula 1914. u 11 sati i 10 minuta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << a primljen u Nišu u 12 sati i 30 minuta. Pisan je na francuskom jeziku.

Sadržaj telegrama glasi:

"Kraljevskom ministru inostranih dela u Nišu. Kraljevska Vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. julom 1914, koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu, zbog čega Carska i Kraljevska Vlada nalazi da je prinuđena da se osloni na silu oružja radi očuvanja svojih prava i interesa. Od ovog trenutka Austrougarska se smatra u ratu sa Srbijom. Ministar inostranih dela Austrougarske grof Berhtold".

Original telegrama čuva se u Arhivu Srbije.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.