Izvor: Blic, 29.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijanke dolaze da povećaju usne

SOMBOR - Žene iz Nemačke, Italije, Austrije i drugih stranih zemalja dolaze u somborsku bolnicu na plastične operacije. Razlog je višestruko niža cena zahvata nego u njihovim zemljama, pa somborski plastični hirurzi sada operišu 350 pacijenata godišnje, dok su nekada imali svega jednu operaciju u tri meseca. Oko 90 odsto pacijenata koji se odluče za estetske korekcije su žene, a najčešće se traži uvećanje usana.

- Žene u kasnim tridesetim i ranim četrdesetim godinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvi put primete znake starenja, pojavljuju se podočnjaci, spuštaju se kapci i koža lica. U početku, uvek predlažemo minimalne korekcije - botoks, hemijski piling ili popunjavanje bora. Kod žena iznad 45 godina rade se hirurški zahvati, ali to nije pravilo. Najčešći zahtevi mlađih osoba su korekcija usana, nosa, ušiju, grudi i liposukcije. Muškarci se ređe odlučuju za estetske korekcije i uglavnom je reč o mlađim muškarcima koji traže korekcije nosa, ušiju i liposukciju - kaže za „Blic" specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije dr Igor Smiljanić, koji u somborskoj bolnici radi već šest godina.

Smiljanić kaže da zadovoljan pacijent dovede četiri nova pacijenta, a nezadovoljan odbije 12. Zbog toga je cilj estetskih korekcija, kaže dr Smiljanić, da pacijent izgleda bolje i svežije, a ne da se izmeni.

- Najvažnije je da pacijent ima realne zahteve i očekivanja, kao i dobro opšte zdravstveno stanje, a godine nisu bitne. Pojedine estradne zvezde su antireklama za estetsku hirurgiju, jer se operišu da bi se videlo da su operisane i da izgledaju „atraktivnije" - kaže Smiljanić. Iako u manjim sredinama još ima predrasuda o estetskim korekcijama, Smiljanić smatra da su to ljudi koji znaju šta hoće.

- Mnogo je teže biti plastični hirurg u maloj sredini jer se greške teško praštaju. Osim toga operišete ljude koji imaju određeni kompleks. Pre operacije su bili zdravi i bez bolova i još se intervencija plaća, tako da operacija mora biti uspešna. Zato je estetska hirurgija „teška". Neophodna su stalna usavršavanja, poznavanje stranog jezika, ulaganje u literaturu, opremu i kompjutere. Po završetku specijalizacije boravio sam na klinikama u Inzbruku, Minhenu, Atlanti, Los Anđelesu, Severnoj Karolini. Video sam na delu najbolje iz rekonstruktivne i estetske hirurgije - kaže Smiljanić.

Česti tumori kože

Plastična hirurgija se često povezuje sa estetskom hirugijom, koja je samo jedan mali, ali najatraktivniji deo plastične hirurgije. Naše najučestalije intervencije su tumori kože i mekih tkiva. Broj tumora kože se povećava i, nažalost, još nam se javljaju vrlo zapušteni slučajevi. U našoj bolnici se rade i komplikovani rekosntruktivni zahvati nakon uklanjanja dojke zbog tumora i oni su sada besplatni. Rade se operacije na šaci, mikrohirurške rekonstrukcije, kao i rekonstrukcija defekata nastalih nakon uklanjanja tumora ili povrede na bilo kom delu tela. Znanje iz estetske hirurgije često se primenjuje i u rekonstruktivnoj hirurgiji i obrnuto, tako da je ove dve oblasti teško razdvojiti - kaže Smiljanić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.