Austrijanci više veruju dalaj lami nego papi

Izvor: Vesti-online.com, 22.Apr.2011, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijanci više veruju dalaj lami nego papi

Austrijanci više veruju dalaj lami nego poglavaru rimokatoličke crkve, papi, pokazalo je istraživanje austrijske novinske agencije APA i instituta OGM o poverenju koje predstavnici verskih zajednica uživaju među građanima. Velika većina bi svoju sudbinu najradije stavila u ruke dalaj lame, a odmah iza njega je austrijski kardinal Kristof Šenborn, pa tek onda papa.

Mereno indesknim poenima, dalaj lama je osvojio 38 bodova, Šenborn 10, a papa Benedikt XVI samo 8.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Bečkog nadbiskupa i kardinala Šenborna, kao i papu Benedikta XVI poznaje po 80 odsto Austrijanaca, dok ostale predstavnike austrijske rimokatoličke crkve poznaje manje ljudi.

Predstavnicima jevrejske verske zajednice u Austriji veruje samo malo Austrijanaca. Glavni rabin Paul Haim Ajzenberg poznat je kod 43 odsto ispitanih i prem indeksu poverenja nalazi se "u minisu" za 13 bodova i pri dnu lestvice, dok je predsednik Jevrejske kulturne zajednice u Beču (IKG) Ariel Muzikant sa minusom od 35 bodova prošao još gore.

Najgore, kada je reč o poverenju, prošao je predsednik Islamske verske zajednice u Austriji Anas Šakfe koji je dobio čak minus 42 boda.

Prema rečima šefa OGM Volfganga Bahmajera ovaj "Indeks poverenja" pokazuje da je poverenje u predstavnike veće kada se radi o poznatoj i medijski podržanoj ličnosti, i ne zavisi od vere.

To što je dalaj lama na prvom mestu Indeksa poverenja on je obrazložio njegovim prijatnim nastupom, skromnim stilom života, liberalnim stavovima i time što je bio žrtva. Nepostojanje crkvenog aparata vlasti je, takođe, jedan od razloga njegove popularnosti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.