Austrijanci protiv profesionalne vojske

Izvor: RTS, 20.Jan.2013, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijanci protiv profesionalne vojske

Prema preliminarnim rezultatima 60,3 odsto građana Austrije na referendumu se izjasnilo u korist zadržavanja vojne obaveze i protiv profesionalizacije vojske.

Austrijanci su se na referendumu o budućnosti vojske izjasnili protiv ukidanja vojne obaveze i profesionalizacije vojske. Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 56,6 odsto izbrojanih glasova, 60,3 odsto građana se izjasnilo u korist zadržavanja vojne obaveze.

Svega 39,7 odsto Austrijanaca glasalo je za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << profesionalizaciju vojske i ukidanje vojne obaveze. Izlaznost na referendumu bila je, kako je saopšteno, 50,2 odsto, što je neočekivano visoka izlaznost.

Rezultat izjašnjavanja, prema zakonu, nije pravno obavezujući, ali se vladajuća koalicija dogovorila da će primeniti volju građana. 

Ishod referenduma predstavlja težak udarac za vladajuću Socijaldemokratsku partiju Austrije (SPO) kancelara Vernera Fajmana i stranku Zelenih koji su se zalagali za profesionalizaciju vojske.

SPO ishod ne želi da prikaže kao pobedu ili poraz jedne stranke, i odbacuje da bi ministar odbrane Norbert Daraboš, koji je vodio kampanju u korist ukidanja vojne obaveze, trebalo da podnese ostavku.

Referendum je, uz to, vrhunac dvogodišnje rasprave vladajuće SPO i Narodne stranke (OVP) o budućnosti vojske.

Debatu je pokrenuo gradonačelnik Beča Mihael Hojpl (SPO), neposredno pred bečke izbore 2010. godine, kada je zatražio ukidanje vojne obaveze.

Od tada je SPO u potpunosti promenila svoj stav i insistirala na profesionalizaciji vojske, dok je koalicioni partner pošao suprotnim pravcem tvrdeći da je vojna obaveza jedini način da se osigura da će armija biti u stanju da i dalje ispunjava sve svoje obaveze.

Time je referendum o vojsci postao i jedna vrsta pred-predizborne kampanje za parlamentarne izbore koji treba da se održe na jesen.

Za profesionalizaciju vojske zalagale su se se SPO, stranka Zelenih, Tim Stronah, i Savez za budućnost Austrije, koji je, međutim, najavio bojkot izjašnjavanja.

Na drugoj strani za vojnu obavezu se zalažu OVP i Slobodarska partija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.