Australija zaustavila finansiranje pomoći Gazi; Nemamo sve dokaze...

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 18:04

Australija zaustavila finansiranje pomoći Gazi; "Nemamo sve dokaze..."

Australijska ministarka spoljnih poslova Peni Vong rekla je da nema dokaze o optužbama protiv ključne agencije UN koja je dostavljala pomoć Gazi.

Ovo je uticalo na to da Vong zamrzne finansiranje pomoći.

Australija, SAD i Velika Britanija bile su među više od 10 donatora koji su obustavili finansiranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), nakon što je izraelska vlada navela da je čak 12 članova agencije oktobra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Vong je rekla da je razgovarala sa generalnim komesarom Filipom Lazarinijem i da radi na okončanju suspenzije, uključujući traženje više informacija o navodima od agencije i izraelske vlade.

Na pitanje da li su u potpunosti u posedu činjenica oko optužbi, ona je rekla da nisu.

Napomenula je da je primarna briga da se osigura da drugi donatori, posebno oni koji nisu obezbedili svoju sledeću rundu operativnog finansiranja, steknu više poverenja u obim dokaza u vezi sa optužbama do kraja meseca.

"Videli smo ove optužbe. Ja sam, zajedno sa drugim zemljama, pauzirala donacije jer su optužbe ozbiljne, što je i sama UNRWA priznala," izjavila je Vong.

Dosije izraelske obaveštajne službe u kojem se razotkrivaju optužbe opisan je u nedavnim izveštajima kao veoma slab, zbog čega se sve više kontroliše odluka o zamrzavanju pomoći. Humanitarne agencije i palestinske diplomate apelovale su na vraćanje finansiranja, navodeći strašne humanitarne potrebe naroda Gaze dok Izrael nastavlja svoju vojnu operaciju na opkoljenoj teritoriji "Postoje dve nepobitne istine o UNRWA. Prvi je da je neophodno pružiti podršku i pomoć Palestincima u Gazi, a drugi je da su optužbe ozbiljne i da se ne mogu jednostavno ignorisati," rekla je Vong. Ona je takođe naglasila da se zamrzavanje odnosi na šest miliona dolara nedavno objavljenog finansiranja UNRWA, a ne na njene redovne doprinose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.