Australija poslala ledolomca da spase ruski brod

Izvor: Blic, 29.Dec.2013, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija poslala ledolomca da spase ruski brod

Australijske vlasti poslale su ledolomca da spase ruski brod koji je zaglavljen u ledu Antarktika sa 74 putnika i člana posade, pošto to nije uspeo da učini kineski ledolomac.

Ruski ledolomac zarobljen je u ledu kod Antarktika od utorka, a australijski ledolomac bi do njega trebalo da stigne danas uveče.

Pročitajte još Šest dana zarobljeni na Antarktiku: Uživamo okovani ledom i čekamo pomoć

Australijska pomorska bezbednosna agencija, koja koordinira >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << akciju spasavanja, saopštila je da se kineski ledolomac približio ruskom brodu na oko 12 kilometara, ali je morao da se zaustavi zbog debelog sloja leda koji ne može da probije, javio je AFP.

Ruski brod “Akademik Šokalskij”, koji se nalazi u naučnoj ekspediciji, zaglavio se na Badnje veče kada je i poslao poruku za pomoć, na oko 185 kilometara od francuske baze na Antarktiku.

Nezgoda se dogodila zbog jakih vetrova koji su nabacali led i sneg oko plovila gde se ubrzo oformio debeli ledeni pojas.

Brod nijednog momenta nije bio u opasnosti od potonuća, a 74 naučnika, turista i članova posade imaju dovoljno zaliha hrane.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zarobljeni u ledu: Uživamo i čekamo

Izvor: B92, 29.Dec.2013

Sidnej -- Ruski brod "Akademik Šokalskij" sa 74 putnika već šest dana je zarobljen u ledu Antarktika. Australijski ledolomac krenuo je jutros u akciju spasavanja...Ruski brod "Akademik Šokalskij", koji se nalazi u naučnoj ekspediciji, zaglavio se na Badnje veče kada je i poslao poruku za pomoć,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.