Australija, pobeda konzervativne opozicije

Izvor: RTS, 07.Sep.2013, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija, pobeda konzervativne opozicije

Posle 80 odsto prebrojanih glasova sa opštih izbora u Australiji, ubedljivu pobedu odnela konzervativna opozicija Tonija Ebota. Laburistički premijer Kevin Rad priznao izborni poraz.

Lider konzervativne opozicije Toni Ebot odneo je ubedljivu pobedu na opštim izborima u Australiji, nad dosadašnjim laburističkim premijerom Kevinom Radom.

Rad je priznao poraz svoj partije i čestitao pobedu Ebotu, koji je okončao šestogodišnju vlast laburista u Australiji.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Posle prebrojanih 80 odsto glasova, 81 mesto u Donjem domu Senata trebalo bi da pripadne Ebotovoj Liberalno-nacionalnoj koalciji, 54, Radovoj Laburističkoj partiji, dok se još ne zna kome će pripasti preostalih 12 mesta.

Pored toga, poraz vlade već je priznalo i nekoliko istaknutih ličnost iz samih vlasti, uključujući ministra odbrane Stivena Smita.

Smit je samo nekoliko minuta pošto su se zatvorila birališta rekao da je situacija loša po vladu kojoj predstoji "težak poraz" i da će rezultat "biti isti kao onaj iz 1996. godine", kada je na vlast došao vođa liberala Džon Hauard, javio je Rojters.

I ministarka zdravlja u laburističkoj vladi Tanja Plibersek rekla je takođe da više nema sumnje da je vladajuća stranka izgubila.

I ankete sprovedene na biralištima ukazale su na glatku pobedu konzervativaca.

Nekoliko anketa pokazalo je da će Ebotova Liberalno-nacionalna koalicija osvojiti oko 53 odsto glasova, dok će za Laburističku partiju glasati oko 47 odsto birača.

Anketa televizije Skaj njuz pokazala je da će Ebotova koalicija osvojiti 97, a Laburistička partija samo 51 mesto u donjem domu parlamenta koji čini 150 poslanika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori: Poraz vlade u Austrliji

Izvor: Akter, 07.Sep.2013

Australijska državna televizija proglasila, po zatvaranju birališta u okviru opštih izbora, ubedljivu pobedu konzervativne opozicije na čelu sa Tonijem Ebotom

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.