Australija jača ratnu mornaricu

Izvor: B92, 25.Feb.2016, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija jača ratnu mornaricu

Kanbera -- Premijer Australije Malkolm Turnbul izjavio je da će ojačati mornaricu novim podmornicama i ratnim brodovima.

Jačanje mornarice odvija se u okviru dugoročnog plana povećanja vojnih kapaciteta potrebnih za održavanje mira u azijsko-pacifičkom regionu.

Turnbul je izjavio da Australija planira da dvostruko poveća flotu podmornica na 12 plovila, kao i da pošalje još tri razarača, devet fregata za borbu protiv podmornica i 12 patrolnih brodova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Jačanje mornarice je centralni deo 20-godišnjeg plana jačanja vojske u cilju suočavanja sa budućim pretnjama, uključujući tenzije u Južnom kineskom moru, gde Kina, najvažniji trgovinski partner Australije, polaže teritorijalno pravo na vode koje prisvajaju i druge azijske zemlje.

Prema tom planu, SAD će ostati najvažji strateški partner Australije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.