Atomskom sudaraču CERN dvogodišnje mirovanje

Izvor: Kurir, 04.Jan.2013, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atomskom sudaraču CERN dvogodišnje mirovanje

Naučnicima sledi obiman posao provere podataka dobijenih prošlog jula nakon otkrića nove subatomske čestice

ŽENEVA - Najveći i najmoćniji atomski sudarač na svetu, Veliki hadronski kolajder Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), odlazi u martu u dvogodišnju hibernaciju, saopšteno je danas iz ovog centra na švajcarko-francuskoj granici. Cilj ove mere je postizanje maksimalnih nivoa energije, kako bi se došlo do novih otkrića poput nedavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << otkrića Higsovog bizona ili "božje čestice".

Portparol CERN-a Džejms Giliz kazao je da će ponovno aktiviranje 10 milijardi dolara vrednog sudarača, početkom 2015, omogućiti posmatranje "retkih pojava" i rešavanje novih misterija. On je u izjavi za AP naveo da će Veliki hadronski kolajder biti operativan još dva meseca, a da će potom biti zatvoren sve do kraja 2014. godine kako bi inženjeri mogli da povećaju njegovu snagu do maksimalnog nivoa i time omoguće simulaciju trenutaka nakon Velikog praska koji se dogodio pre oko 14 milijardi godina.

Za to vreme fizičari CERN-a se neće odmarati. Pred njima je obiman posao provere podataka dobijenih prošlog jula nakon otkrića nove subatomske čestice, tj. Higsovog bozona, sa kojim se otvaraju nova polja razumevanja univerzuma. Naredna dva meseca protoni će nastaviti da se sudaraju u Velikom hadronskom kolajderu, koji će nakon toga biti podvrgnut višenedeljnim testiranjima pre nego što bude zatvoren.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Atomskom sudaraču slijedi dvogodišnje mirovanje

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jan.2013

ŽENEVA - Najveći i najmoćniji atomski sudarač na svijetu, Veliki hadronski kolajder Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), odlazi u martu u dvogodišnju hibernaciju, saopšteno je danas iz ovog centra na švajcarko-francuskoj granici.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Atomskom sudaraču CERN-a sledi dvogodišnje mirovanje

Izvor: Blic, 05.Jan.2013, 01:44

Najveći i najmoćniji atomski sudarač na svetu, Veliki hadronski kolajder Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), odlazi u martu u dvogodišnju hibernaciju, saopšteno je juče iz ovog centra na švajcarsko-francuskoj granici. ..Cilj ove mere je postizanje maksimalnih nivoa energije,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.