Atmosfera straha u srpskim zatvorima

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atmosfera straha u srpskim zatvorima

Pretrpanost zatvora u Srbiji alarmantna. U policijskim stanicama - bejzbol palice i gvozdene šipke, zatvorske ćelije od dva kvadratna metra i nehumani tretman zatvorenika, navodi se u izveštaju Komiteta Saveta Evrope za borbu protiv torture.

Osim nekih poboljšanja, loš policijski tretman u Srbiji i danas je prisutan, a pretrpanost zatvora je alarmantna, ocenio je Komitet Saveta Evrope za borbu protiv torture u izveštaju o Srbiji.

U izveštaju tog Komiteta navode >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se statistički podaci iz srpske policije prema kojima je za prvih devet meseci 2007. godine registrovan 391 prekršaj policajaca.

Od toga, u 21. slučaju se radilo o lošem tretmanu a u 80 o zloupotrebi položaja.

Istovremeno, protiv policajaca podneto je 1.815 disciplinskih mera i to zbog ozbiljnih propusta u radu.

Eksperti Komiteta za borbu protiv torture boravili su u Srbiji 2007. godine, što je bilo tri godine posle prve posete tadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori.

Ćelije od 2 do 5 kvadrata

Tokom boravka u Srbiji, oni su čuli svedočenja o policijskim udarcima pesnicama ili pendrekom, ali su dobili manje navoda o lošem tretmanu u stanicama gde pritvor retko prelazi 12 sati.

Delegacija koja je boravila u Srbiji izrazila je čuđenje zato što je u policijskim stanicama koje su njeni članovi obišli bilo bejzbol palica i gvozdenih šipki, na upadljivim mestima.

Konstatovano je takođe da su ćelije u tri policijske stanice bile površine između dva i pet metara kvadratnih i da u njima skoro da nije bilo prirodnog svetla, da su bile loše provetrene ili loše grejane.

U zatvorima, delegacija Komiteta SE konstatovala je pretrpanost koja je dosegla alarmantni nivo.

Zatvorenici u ćelijama i 24 časa dnevno

U Okružnom zatvoru u Beogradu, vladaju loši materijalni uslovi, a zatvorenici ostaju u svojim ćelijama 23 od 24 časa dnevno, što se može smatrati "nehumanim tretmanom", piše u izveštaju.

U zatvoru u Zabeli, delegacija je, kako piše, osetila "atmosferu straha" u Paviljonu sedam, čiji su zatvorenici rekli da im se preti batinama ako se požale.

U zatvoru u Sremskoj Mitrovici situacija je bolja neogo 2004. godine, ukazala je delegacija.

U psihijatrijskoj bolnici u Kovinu, članovi delegacije su konstatovali nedovoljan broj medicinskih sestara i loše stanje zajedničkih prostorija.

Komitet Saveta Evrope za borbu protiv torture uobičajeno obilazi zatvore, policijske stanice, psihijatrijske bolnice u 47 država-članica Saveta Evrope kako bi sprečio torturu i nehuman i degradirajući tretman prema osobama kojima je uskraćena sloboda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.