Astronomi prvi put posmatrali kako crna rupa guta zvezdu

Izvor: Blic, 25.Avg.2011, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Astronomi prvi put posmatrali kako crna rupa guta zvezdu

Nestanak zvezde u crnoj rupi predstavlja fenomen koji se događa samo jednom u sto miliona godina, a sada su naučnici uspeli da ga vide po prvi put.

Astronomi su nedavno uspeli da uoče fenomen koji se u galaksiji događa veoma retko. Naime, oni su posmatrali kako crna rupa razbija na delove jednu zvezdu, a zatim je i guta.

Većina galaksija poseduje crnu rupu - deo svemira koji usisava sve što se nađe u njegovoj blizini, pomoću izuzetno jake sile gravitacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Sada se veruje da je pomenuta crna rupa postala još moćnija, jer je bogatija za masu progutane zvezde.

Ogromne crne rupe mogu sadržati čak milijardu solarnih masa (Sunce sadrži jednu solarnu masu).

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pogledajte kako crna rupa guta zvezdu

Izvor: Večernje novosti, 25.Avg.2011

Fenomen koji se događa samo jednom u sto miliona godina nije više misterija, pa su naučnici NASA prvi put u istoriji uspeli da snime gutanje zvezde

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.