Astronomi otkrili snažan i čudan signal iz dubokog svemira, ali NEMAJU POJMA ŠTA JE

Izvor: Blic, 02.Mar.2016, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Astronomi otkrili snažan i čudan signal iz dubokog svemira, ali NEMAJU POJMA ŠTA JE

Astronomi su godinama posmatrali neobičan fenomen koji nazivaju brzim radio-impulsima (fast radio bursts - FRB), ali do sada nisu uspeli tačno da utvrde odakle oni potiču, niti kako su nastali.

Sada su, međutim, prvi put uspeli da izračunaju udaljenost jednog od ovih impulsa, koji, kako tvrde, potiče daleko izvan naše galaksije, sa udaljenosti od oko oko šest milijardi svetlosnih godina.

Iako brzi radio-impulsi traju samo tren, samo u jednoj milisekundi oslobađaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više energije nego što Sunce emituje za 10.000 godina.

Ima, međutim, nečeg bizarnog u ovoj pojavi, što je, od trenutka kada je prvi put registrovana, 2007. godine, podstaklo prilično ekscentrične ideje o njenom poreklu, pa tako neki čak smatraju da brze radio-impulse generišu vanzemaljci.

Za razliku od promenljivih zvezda ili periodičnih mlazeva crnih rupa, koji tokom vremena emituju od malog broja do više hiljada elektromagnetnih signala, FRB se naizgled na jednom izvoru događaju samo jedanput.

Ukoliko znaju na kojim planetama u galaksiji ima života...

“Zašto traju samo jednu milisekundu i zašto se ne ponavljaju, za nas je velika misterija”, izjavila je za “Biznis insajder” Džil Tarter, jedna od osnivača programa SETI (Potraga za vanzemaljskom inteligencijom), koja, međutim, nije učestvovala u najnovijem istraživanju.

Ona smatra da nije isključeno da su FRB znak o inteligentnoj vanzemljaskoj vrsti, koja, deo po deo, preuzima kontrolu nad univerzumom.

“Ukoliko znaju na kojim planetama u galaksiji ima života... mogli bi da odluče da eliminišu naseljene planete jednu za drugom”, rekla je Tarterova. Tako bi nastao signal koji se pojavio jednom ili, možda, dva puta, da se potom više ne bi pojavljivao tokom potpuno nepoznatog perioda.”

Ovo je samo jedno tumačenje. Kao mogući izvori spominju se rađanje novih zvezda, eksplozija usled sudara dve crne rupe ili čak sudara dve neutronske zvezde - najgušćih zvezda u univerzumu.

O ma kojem izvoru da je reč, vest o lociranju prvog FRB značajan je korak napred ka rešavanju misterije.

Tim je do najnovijeg otkrića došao pomoću teleskopa CSIRO (australijsko državno telo za naučna istraživanja) i “Subaruovog” teleskopa na Havajima. Brzi radio-impuls je prvi put primećen aprila 2015. pomoću teleskopa CSIRO “Parkes”, ali budući da je trajao vrlo kratko, nije bilo moguće identifikovati odakle potiče.

Svetlost putovala šest milijardi svetlosnih godina

Tek na osnovu podataka koje je prikupio CSIRO-ov teleskop “Compact Array”, niz od šest antena prečnika 22 metra, tim je stekao predstavu o udaljenosti impulsa. Šest dana nakon pojave, “Compact Array” registrovao je bledi odsjaj FRB, na osnovu kojeg je naučni tim mogao da odredi njenu lokaciju.

Kako su ustanovili, svetlost izazvana praskom putovala je šest milijardi svetlosnih godina. Ona najvrovatnije potiče iz velike, stare galaksije, za koju su astronomi uvereni da proizvodi zvezde znatno ređe nego Mlečni put, koji stvori oko jednu godišnje.

“Nismo ovo očekivali”, rekao je u saopštenju Sajmon Džonston, član naučnog tima koji je u CSIRO nasležan za astrofiziku. “To bi moglo da znači da su FRB, na primer, pre posledica sudara dve neutronske zvezde nego rođenja zvezda.”

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.