Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici žive sa slepim putnikom koji čeka priliku da postane OPASNOST

Izvor: Blic, 30.Okt.2015, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici žive sa slepim putnikom koji čeka priliku da postane OPASNOST

Astronauti u Međunarodnoj svemirskoj stanici nisu sami. Oni svoj prostor dele sa ne neprimetnim, oportunističkim bakterijama.

Kasturi Venkatesvarn, koja je s NASA-om radila na istraživanju bakterija pronađenih u Međunarodnoj svemirskoj stanici, objašnjava da se pronađena bakterija naziva oportunističkom jer "traži priliku da postane patogena", piše CNN.

Ove bakterije su bezopasne na zemlji, ali pod ekstremnim okolnostima u svemiru mogu da se ponašaju drugačije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
DNK test koji su istraživači koristili utvrdio je da bakterija ne može negativno uticati na zdravlje astronauta, ali su ranije studije pokazale da mikrogravitacija može da promeni ponašanje baterija.

Astronauti trenutno provode oko šest meseci u svemirskoj stanici, ali NASA razmišlja unapred, o misiji na Mars koja bi mogla da traje mnogo duže - nejverovatnije dve godine. Zbog toga je neophodno da se utvrdi da li astronautima išta u svemiru može da naškodi.

Corynebacterium (koja može da izazove respiratornu infekciju) i Propionibacterium (koja izaziva akne) pojavile su se u svemirskoj stanici jer su ljudi "bioreaktori" - oni su domaćini desetinama milijardi bakterija i prilikom ulaska u prostoriju u vazduh puste 37 miliona bakterija. Dakle, ove bakterije su astronauti poneli sa sobom na svemirsku stanicu.

Problem sa ovim bakterijama u svemiru je to što u svemirskoj stanici stalno cirkuliše isti vazduh, što znači da ove bakterije ne napuštaju prostoriju.

Sada NASA ima za cilj da uspostavi osnove za razvijanje načina za nadgledanje čistoće objekata u svemiru i drugih svemirskih letelica budućnosti.

Razvijanje boljeg biosenzora za svemir može pozitivno uticati i na aplikacije na Zemlji, pa dovesti i do proizvodnje boljih biosenzora za komercijalne letove.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.