Astma povećava rizik za infarkt

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Nov.2014, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Astma povećava rizik za infarkt

Osobama koje pate od astme preti veći rizik za srčani udar (infarkt), objavili su američki naučnici s Klinike Majo, piše "Health Day".

Prema njihovim rečima, povećanje rizika je bilo najizraženije kod pacijenata koji su zbog kontrole astme morali svakodnevno da uzimaju lekove.

Novi su nalazi prikupljeni od 543 osobe koje su pretrpele infarkt i 543 osobe iz kontrolne grupe.

Nakon što su uzeli u obzir faktore poput gojaznosti, povišenog krvnog pritiska, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pušenja, dijabetesa i previsoke koncentracije holesterola u krvi, istraživači su izračunali da su pacijenti s aktivnom astmom imali prosečno 70 odsto veći rizik za infarkt.

Naučnici veruju da je uzrok tome činjenica da astma i infarkt mogu da imaju neke zajedničke uzroke, a pored toga hronični upalni procesi povezani s astmom mogu dovesti do povećanja rizika za infarkt udar.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.