Asanž će postati počasni građanin Rima

Izvor: B92, 19.Okt.2023, 23:58

Asanž će postati počasni građanin Rima

Bivša gradonačelnica Rima Virdžinija Riđi saopštila je da će osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž postati počasni građanin tog grada početkom sledeće godine.

Odluka je doneta nakon što su to podržali odbornici u lokalnoj skupštini.

"Asanž je simbol slobode govora koja je od suštinskog značaja za svaku istinsku demokratiju", rekla je Riđi koja je i predložila da osnivač Vikiliksa bude počasni građanin, prenosi Rojters.

Ona je ukazala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Asanž već godinama nije na slobodi zbog obavljanja novinarskog posla. Asanž (52) se od 2019. godine nalazi u Belmaršu, jednom od najstrože čuvanih zatvora u Velikoj Britaniji, a SAD traže da im bude isporučen zbog objavljivanja poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša 2010. godine kojima je razotkrio zločine američke vojske Njegove pristalice vide krivično gonjenje kao politički motivisan napad na novinarstvo i slobodu govora.

Sa druge strane, američke vlasti tvrde da je objavljivanje tajnih dokumenata dovelo u opasnost živote njihovih državljana u svetu. Ako bude izručen Sjedinjenim Državama, Asanžu preti kazna do 175 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.