Izvor: B92, 21.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanacija po Pavkovićevom nalogu

Hag -- Na suđenju šestorici bivših srpskih čelnika u Hagu, svedočila je ekspert za sudsku medicinu sa beogradske VMA Gordana Tomašević.

Ona je posvedočila da je u maju i junu 1999. na Kosovu obducirala leševe u okviru "asanacije terena" po nalogu generala Nebojše Pavkovića. Doktorka Tomašević izjavila je da je, između ostalog, obducirala 101 telo Albanaca iz Izbice, od kojih je većina bila u civilnoj odeći, a svi su stradali od hitaca iz vatrenog oružja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Tomaševićeva je iskaz dala kao svedok optužbe na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i kooptuženima za zločine nad kosovskim Albancima - Nikoli Šainoviću i generalima Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću.

Prema optužnici, srpske snage su u Izbici 28. marta 1999. ubile više od 100 kosovskih Albanaca. Tela su zatim sahranjena, a potom su ekshumirana i preneta na drugu lokaciju da bi se, kako tvrde tužioci, zločin prikrio.

Svedokinja je ispričala da joj je - protivno propisima - u maju 1999. usmeno naloženo da sa kolegama ode u Niš, a zatim i u Prištinu. U tamošnjoj komandi VJ, posvedočila je ona, dočekali su ih 11. maja generali Pavković i Lazarević, tadašnji komandanti Treće armije, odnosno Prištinskog kopusa VJ.

"Od 12. do 25. maja smo bili prepušteni sami sebi. Zatim nam je na drugom sastanku general Pavković rekao da ćemo raditi na asanaciji terena, što podrazumeva niz sanitarno-higijenskih mera - između ostalog pronalaženje tela, sudsko medicinsku obradu, ako je moguće i identifikaciju pre sahrane", ispričala je Tomaševićeva.

Ona je kazala da je Pavkoviću skrenula pažnju da joj je za to potreban nalog istražnog sudije, na šta joj je general odgovorio da "nema naloga" i da "on naređuje".

Po njenom svedokinje, general Pavković je tim patologa sa VMA uputio prvo u selo Staro Čitakovo, gde su u napuštenoj kući pronašli 12 nagorelih tela, od kojih je većina imala vezane ruke i noge.

Od 3. do 5. juna 1999. Tomaševićeva je, kako je rekla, u jednom hangaru u Kosovskoj Mitrovici obavila obdukciju 101 tela ekshumiranog u selu Izbica.

"Leševi su bili u stanju odmakle truleži i bilo je nemoguće utvrditi uzrok i vreme smrti. Svi su stradali od projektila iz vatrenog oružja, osim jednog kod koga su povrede nanesene tupim predmetom...Tela su uglavnom bila u civilnoj odeći, osim pet koja su bila u uniformama UČK", precizirala je svedokinja.

Ona je podvukla da je posle obdukcije sačinila izveštaj, ali da ga nikada nije dostavila vlastima, niti joj je iko to tražio.

Po povratku u Beograd, tadašnji šef na VMA Zoran Stanković joj je rekao da "ne stoji" iza njenih izveštaja o obdukciji i da neće dozvoliti da na te dokumente bude stavljen pečat.

Doktorka Tomašević je podvukla i da je izveštaje sa obdukcije u decembru 2003. godine pohranila u depozit Prvog opštinskog suda u Beogradu, pošto su, kako je rekla, osobe iz Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom "plasirale dezinfomacije da ja te protokole nemam i da nisam ni bila na Kosovu".

Svedokinja je tvrdila i da je tadašnji šef Saveta Goran Svilanović protiv nje podneo krivičnu prijavu zbog "uskraćivanja dokaza".

Tomaševićeva je izjavila i da joj za posao koji je obavila na Kosovu nikada nije plaćeno i da je zbog toga pokrenula sudski proces.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.