Asad: Očistićemo zemlju od ekstremista

Izvor: RTS, 22.Mar.2013, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asad: Očistićemo zemlju od ekstremista

Islamski ekstremisti odgovorni su za jučerašnji samoubilački napad, rekao sirijski predsednik Bašar el Asad, ističući da će "očistiti" zemlju od napadača. Izaslanik UN u Iraku Martin Kobler upozorio da je moguće da se sukob u Siriji prelije i u Irak.

Sirijski predsednik Bašar el Asad rekao je da će zemlju "očistiti" o islamskih ekstremista koji su, kako tvrdi, odgovorni za samoubilački napad na džamiju u Damasku u kojem su poginule 42 osobe.

Među poginulima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je i sunitski sveštenik Mohamed el-Buti, poznat kao pristalica sirijskog predsednika.

U saopštenju sirijskog predsednika, koje je prenela državna sirijska agencija, navodi se da će njegove snage "očistiti zemlju" od napadača.

Prema njegovim rečima, ubijeni sveštenik bio predstavnik pravog islama, nasuprot "snagama mraka ekstremističke ideologije".

Eksplozija je odjeknula juče u vreme večernje molitve, a napad se dogodio samo nekoliko sati pošto su UN najavile istragu o tome da je u sirijskom ratu korišćeno hemijsko oružje.

Izaslanik Ujedinjenih nacija u Iraku Martin Kobler upozorio je da bi sukob u Siriji mogao da se prelije u Irak, javio je AP.

U obraćanju Savetu bezbednosti UN, Kobler je rekao da postoji stvarna mogućnost da se sukob prelije preko granice i da izazove velike političke i bezbednosne probleme.

Kobler je istakao da situacija na terenu nije stabilna jer su pripadnici svih etničkih grupa i društvenih slojeva podložni terorističkim napadima i naveo da je najmanje 1.300 civila izgubilo život od početka novembra do kraja februara.

Odkad je krenuo sukob u Siriji protiv režima u Damasku su počele da deluju i mnoge terorističe grupe koje preko granice sa Irakom prebacuju svoje borce i naoružanje, što u velikoj meri destabilizuje region.

AP podseća da u Iraku ima 120.000 sirijskih izbeglica, a da oko 8.000 novih izbeglica prelazi granicu svaki dan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.