Izvor: B92, 19.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artman: Odluka Sabora o predaji dokumenata Gotovini je protivzakonita

Hag -- Hrvatska Vlada zna da je odluka Sabora o predaji dokumenata advokatima haškog begunca generala Ante Gotovine nezakonita i haško Tužilaštvo reagovaće ako se ona sprovede, izjavila je portparol Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman. Ona je za zagrebački Večernji list od nedelje rekla da hrvatska Vlada ima jako dobre pravne savetnike i da vrlo dobro zna da je odluka Sabora nezakonita i da Tužilaštvo njome ne može biti zadovoljno. Tužilaštvo Haškog tribunala svakako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će reagovati ako Vlada dostavi dokumente osobama koje nemaju legitimitet zastupanja pred Haškim tribunalom, rekla je Artman. Hrvatski sabor je u petak doneo odluku kojom Vlada mora svim haškim optuženicima predati sve dokumente koje je dostavila i Haškom sudu, uključujući i advokatima generala Gotovine. Arman je rekla da je, da bi neko suđenje počelo, obaveza Tužilaštva da optuženiku da sve dokumente čim se pojavi u Hagu. "Onog trenutka kada se Ante Gotovina preda i kad potvrdi da su advokati koji tvrde da ga brane njegovi advokati, Tužilaštvo će mu odmah dati sve dokumente koje posjeduje. To je naša obaveza i bez nje ne može početi suđenje".

Predstavnik hrvatske Vlade pred Haškim sudom u slučaju Gotovina Goran Mikuličić smatra da se zbog navedene odluke može zaključiti da se Sabor direktno umešao u rad pravosuđa. "Dokumenti se mogu dati advokatima tek kad počne suđenje, kad advokati budu priznati i prijavljeni kao branioci. U slučaju generala Gotovine to se nije dogodilo", rekao je Mikuličić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.