Izvor: B92, 25.Apr.2010, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artemije glavna tema Sabora

Beograd -- Jedna od tema zasedanja najvišeg crkvenog tela mogla bi biti podela Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i sastav Sinoda, piše "Politika".

Najvišim crkvenim telom predsedavaće patrijarh koji će sa arhijerejima raspravljati o kanonskoj odgovornosti episkopa raško-prizrenskog Artemija. Nezvanično se pominjalo da bi Sabor mogao raspravljati i o arondaciji eparhija, odnosno eventualnoj podeli Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Da će jedna od glavnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tema Sabora biti utvrđivanja kanonske odgovornosti jednog episkopa, najavljeno je još u februaru. Tada je Sveti arhijerejski sinod privremeno razrešio dužnosti upravljanja eparhijom vladiku Artemija, a za administratora postavio umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija.

Kako je tada objasnio episkop bački Irinej, zbog problematičnog stanja u Eparhiji raško-prizrenskoj, davanja prevelikih ovlašćenja nekim saradnicima koji su to zloupotrebili i nepoštovanja saborskih i sinodskih odluka, protiv vladike Artemija pokrenut je postupak za utvrđivanje kanonske odgovornosti.

Posebna sinodska komisija 10. februara započela je proveru materijalnog poslovanja eparhije i njihov izveštaj biće predstavljen Saboru.

Episkop raško-prizrenski odgovaraće i zbog nepoštovanja sinodskih i saborskih odluka koje se odnose na obnovu svetinja na Kosmetu, odnosno, protivljenje vladike Artemija da primi objekte koji se obnavljaju prema Memorandumu o razumevanju iz 2005. godine, potpisanom između patrijarha Pavla, predstavnika Privremenih institucija samouprave na Kosovu i predstavnika Unmika.

Vladici Artemiju zamerano je i zato što nije, prema saborskoj odluci iz 2006. godine, razrešio crkvenih dužnosti svog ličnog sekretara oca Simeona i stavio ga pod crkveni sud. Episkop raško-prizrenski tvrdio je da se obnova ne sprovodi valjano, da svetinje ne mogu da obnavljaju oni koji su ih rušili, a navodio je i da je njegov lični sekretar oklevetan i da nema razloga da mu sudi.

Nekoliko otvorenih pisama, apela i peticija dela monaštva Eparhije raško-prizrenske, vernika i udruženja građana upućeno je najvišem crkvenom telu – osim vraćanja na eparhijski tron vladike Artemija, traži se i povlačenje s mesta administratora vladike Atanasija, kao i pravedno suđenje episkopu Artemiju. Monasi su najavili i da će peticiju sa svojim i potpisima građana koje su prikupljali prethodnih nedelja u nekoliko gradova Srbije predati Saboru prvog dana zasedanja.

SPC je na svom sajtu objavila saopštenje vladike bačkog Irineja u kojem se poziva narod da ne potpisuje peticiju monaha s „necrkvenim i razbijačkim stavovima" i da se ne odvajaju od Crkve u „parasinagoge".

Eparhija raško-prizrenska saopštila je, takođe, da su potpisi monaha na poslednjem pismu falsifikovani, da među njima ima onih koji više nisu monasi, kao i bratstva nekanonskog manastira Braina. Zbog protivljenja da uvaže odluku Sinoda i nepriznavanja administratora, do kraja zasedanja Sabora u tri manastira u raško-prizrenskoj eparhiji, Sveti Arhangeli, Crna Reka i Devine vode, bratstvu je zabranjeno da se pričešćuje i služi liturgiju.

Iako javnost mesecima najviše preokupira tema koja se odnosi na dešavanja u Eparhiji raško-prizrenskoj, nezvanično se pominjalo da bi Sabor mogao raspravljati i o arondaciji eparhija, odnosno eventualnoj podeli Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Navođeni su čak i mogući „beogradski episkopi" – vladika zahumsko-hercegovački Grigorije i vikarni episkop jegarski Porfirije. Jedna od tema mogla bi biti i sastav Sinoda, budući da je mitropolitu Amfilohiju, koji je pre izbora novog patrijarha predsedavao „crkvenom vladom" kao čuvar patrijaraškog trona, istekao mandat. O najavljivanoj mogućnosti da bi papa mogao posetiti Srbiju 2013. godine za vreme obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, najverovatnije se neće razgovarati.

Najviše crkveno telo trebalo bi da raspravlja i o imenovanju novog episkopa niškog, budući da je doskorašnji vladika Irinej, u januaru izabran za 45. patrijarha srpskog. Redovne teme na zasedanjima najvišeg crkvenog tela su i razmatranje situacije na Kosmetu, pitanja vezana za veronauku i crkveno obrazovanje, kao i izveštaj o radovima na izgradnji Hrama svetog Save na Vračaru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.