Arsenijević: Došlo je vreme sitnih ludaka

Izvor: N1 televizija, 04.Dec.2016, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arsenijević: Došlo je vreme sitnih ludaka

Pisac Vladimir Arsenijević ističe da je Srbija u stalnoj atmosferi predizbornog naboja, da je ponov vidljiv nedostatak pravog izbora i naglašava da je potpisao apel da se ombudsman Saša Janković kandiduje jer bi on mogao na dostojanstveniji način da obavlja funkciju predsednika Srbije.

Gostujući u Novom danu, Arsenijević je istakao da ne zna da li će na prolće biti vanrednih parlamentarnih izbora ali da ne isključuje tu opciju. "Trenutno me faciniraju i preokupljuju predsednički >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << izbori i taj naš akutni nedostastak pravog izbora koji je opet jako vidljiv".

Na pitanje da li veruje da će opozicija uspeti da se dogovori oko zajedničkog kandidata kaže da još od implozije DS i potpunog gubljenja kompasa nije video da je navodna opozicija uopšte uspela da se dovede u red i ponudi bilo kakvu platformu koja bi bila prihvatljiva onom delu društva koje ne može da učestvuje u ovim političkim projektima.

"Mi lutamo, jedan deo birača će apstinirati jer neće imati za koga da se opredeli", ističe on.

Na pitanje šta mu je bio motiv da potpiše apel da se zaštitnik građana Saša Janković kandiduje na predsedničkim izborima, odgovara: "Činjenica da je politička scena toliko korumpirana da njome vlada kombinacija zlikovaca i budala, ta lica koja iznova gledamo su zastrašujuća. Mi među četiri realna predsednička kandidata imamo barem dva ratna zločinca i jedno dve budale. To je neverovatno poigravanje onom malom količinom našeg poverenja koje je preostalo. U celoj toj atmosferi i celom tom cirkusu Saša Janković odaje drugačiji utisak”.

Na opasku da će tim predsedničkim kandidatima značajan deo građana Srbije dati glas na predstojećim izborima, Arsenijević ističe da je i da je jedan značajan broj građana SAD glasao za Trampa ali da to ne umanjuje problematičnu stranu njegovog karaktera.

“Došlo je vreme sitnih ludaka i to je činjenica. To je klizanje u desni populizam koje je vidljivo svuda po Evropi”, kaže on dodajući da Srbija ne odskače od te atmosfere.

Reakcije na apel 100 javnih ličnosti bile su razičite a jedno od pitanja koje se tada postavilo bilo je i kako možete da podržite nekog kad ne znate kakav će mu biti politički program. Arsenijević odgovara na to smo neverovatni kao društvo jer sitničarimo u nekim dramatičnim trenutcima.

“Sad je trenutak kad treba reagovati više stomakom a ne glavom. Naravno da je nama zlo od svih, naravno da ne možemo da znamo kako će se ko ponašati ukoliko mu date poluge vlasti… Ali, postoji nešto što smo, iz dosadašnjeg rada, mogli da zaključimo o integritetu i karakteru Saše Jankovića i u tom smislu postoji objektivna pretpostavka da bi taj čovek mogao na nešto dostojanstveniji i inteligentniji način obavlja tu funkciju”.

Potrebna je velika podrška i infrastuktura da podrži vidljivost Jankovića jer veliki deo građana o ombudsmanu formira mišljenje na osnovu pisanja tabloida.

“Naši glasači su odavno predisponirani da promišljaju stvari na jedan određeni način. U onom jednostavnom pogledu na naše društvo i našu politiku uvek postoje 'naši' i 'njihovi' i često se, ono što su osnovne poluge savremenosti, doživljava kao nešto što je neprijateljsko prema srpskom društvu pa ćete često čuti da su ljudska prava ujdurma koja je nama uvaljena kako bismo se zaglavili u nekoj raspravi".

Arsenijević naglašava da sve dok glasač ne razume elementarne koncepte on ne može dobro da promišlja politiku niti da donosi odluke a to je problem demokratije.

Na pitanje da li je odgovornost za to na elitama ili medijima, pisac navodi da je odgovornost uvek na pojedincu.

"Uvek se to svodi na odgovornost pojedinca. Ali, njegovo mišljenje zavisi od informacija i društva u kome živi. “Ali, ne možete kriviti građanina. On ima čitav jedan život u svojim rukama koji treba da vodi – treba da zaradi da plati račune, da odškoluje dete pa još i da promišlja politiku, bude odgovoran građanin, da donosi odluke... To je mnogo, mnogo se očekuje od njega".

On smatra da se treba vratiti unazad, dekonstruisati društvo kako bi odgajili nove generacije političara kroz drugačije školstvo, da treba upristojiti medije koji su sada huščaki i psovački. “Do tada ovaj čorbuljak u kojem živimo rezultira takvim odlukama većine i to se neće lako promeniti”.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Arsenijević: Stalno smo u atmosferi predizbornog naboja

Izvor: N1 televizija, 04.Dec.2016

Pisac Vladimir Arsenijević ističe da je Srbija u stalnoj atmosferi predizbornog naboja, da je ponov vidljiv nedostatak pravog izbora i naglašava da je potpisao apel da se ombudsman Saša Janković kandiduje jer bi on mogao na dostojanstveniji način da obavlja funkciju predsednika Srbije...Izvor:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.