Arsen u bunarima u Crnoj Bari

Izvor: Radio 021, 07.Feb.2015, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arsen u bunarima u Crnoj Bari

U selu Crna Bara kod Bogatića proglašena je vanredna situacija zbog neispavne vode za piće iz arteskih bunara, a opštinski Štab za vanredne situacije preduzima aktivnosti da se izvrše merenja i ispitivanja za privremene bušotine, kako bi se obezbedilo snabdevanje meštana zdravom pijaćom vodom.

"Stručnjaci beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta dolaze u utorak, kako bi izvršili neophodna istraživanja i pronašli adekvatne lokacije za nove arterske bunare sa zdravom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pijaćom vodom", rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Bogatić Miroljub Stanić.

Na sajtu opštine Bogatić navedeno je da su zbog povećane količine arsena zatvoreni i arteski bunari u selu Sovljak i najavljeno dopremanje 2.000 litara flaširane pijaće vode za staračka domaćinstva i socijalno ugroženo stanovništvo.

"JKP Stari grad iz Šapca obezbedilo je cisternu sa pijaćom vodom koja se puni na izvorištu gradskog vodovoda", naveo je Stanić u saopštenju na opštinskom sajtu.

Stručnjaci šabačkog Zavoda za javno zdravlje objašnjavaju da je povećan nivo nitrata u pijaćoj vodi, nastao zbog intezivne poljoprivredne proizvodnje, a tehnički direktor JKP "Bogatić" Miloš Mijatović koje gazduje gradskim vodovodom istakao je da je voda iz vodovoda u Bogatiću hemijski i bakteriološki ispravna.

"Kontrola se obavlja dva puta mesečno, tako što se uzima po pet uzoraka i svi paramteri odgovaraju pravilniku. U poslednjih pet godina je došlo do rasta nivoa nitrata u uzorcima vode, koji je već prešao 40 miligrama po litru, a granična vrednost je 50 miligrama. Zbog toga u saradnji sa stručnim timovima tražimo rešenja za ovaj problem na izvorištu", rekao Mijatović.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.