Arnold Švarceneger – bodibilder, glumac, guverner

Izvor: Studnel.com, 30.Jul.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arnold Švarceneger – bodibilder, glumac, guverner

Rođen je u blizini Graca u siromašnoj porodici. Vrlo rano je pokazao interesovanje za sportove – bavio se trčanjem, boksom, bacanjem kugle i koplja i dizanjem tegova. Sa ocem se nije dobro slagao, i nije bila tajna da ga je otac često tukao i da je više odobravao postupke njegovog starijeg brata, dok se sa majkom odlično slagao. Jedini san šesnaestogodišnjeg Arnolda bio je da postane Mister Univerzum. Sa 18 godina, dok je služio vojsku, prijavljuje se na takmičenje za Mistera >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << Evrope, za juniore, gde osvaja prvo mesto. Kako je dezertirao iz vojske da bi učestvovao na takmičenju, osuđen je na nedelju dana vojnog zatvora. Svoju prvu Mister Univerzum titulu osvaja 1967. godine kao dvadesetogodišnjak, čime je postao najmađa osoba nosilac te titule. Ta čast pripala mu je još tri puta. Titulu Mister Olimpija osvaja prvi put 1970. godine u Njujorku, a kasnije mu to polazi za rukom još šest puta.
Glumačku karijeru započeo je 1969. godine u filmu Herkul u Njujorku. Svetsku slavu stekao je glumom u akcionim filmovima osamdesetih godina, poput: Komandosa, Predatora, Crvenog usijanja, Trkača i drugih. Ipak, najpoznatija uloga bila je ona u filmu Terminator iz 1984. godine. Sličan uspeh ostvaruje i u dva nastavka ovog filma: Terminator 2: Sudnji dan iz 1993. godine i Terminator 3: Pobuna mašina iz 2003. U međuvremenu se pojavljuje i u filmovima: Betmen i Robin, Put oko sveta za 60 dana, Plaćenici, Poslednji dani i drugim. Godine 2003. pauzira filmsku karijeru da bi ušao u politiku i tada biva izabran za guvernera Kalifornije na vanrednim izborima. Na ovoj poziciji bio je do 2011. godine. Što se tiče njegovog privatnog života, bio je u petogodišnjoj vezi sa učiteljicom Barbarom Bejker, koju je upoznao odmah po dolasku u SAD. Nakon raskida, upoznaje sestričinu Džona Kenedija − Mariju Šriver, sa kojom je bio u braku do 2011. godine. Sa njom ima četvoro dece.
Izvori: proteini-sport.com, nukistars.com, fitness.com.hr

na danasnji danarnold svarcenegerglumac

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.