Armstrong ostaje bez sedam pobeda na „Turu”

Izvor: Politika, 24.Avg.2012, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Armstrong ostaje bez sedam pobeda na „Turu”

Najbolji biciklista svih vremena i sedmostruki uzastopni osvajač „Trke oko Francuske”, odustao od borbe protiv optužbi Američke antidoping agencije i preti mu oduzimanje svih titula. – Jači od kancera i nikad pozitivan na testovima

Posle decenije i po neprestanih dokazivanja da je do vrhunskih rezultata stizao bez pomoći nedozvoljenih sredstava Lens Armstrong je juče, bar se tako čini, istakao belu zastavu odustavši od borbe protiv optužbi Američke antidoping agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (USADA).

Najbolji biciklista svih vremena je u izjavi za javnost, pored ostalog, napisao i tri ključne rečenice: „Postoji trenutak u životu kada morate da kažete da je dosta stvarno dosta, a za mene je taj trenutak došao sada. Borio sam se sa optužbama da sam varao i da sam imao nepravednu prednost na putu do mojih sedam pobeda na „Turu” od 1999. godine. Sada okrećem novi list, ne želim više da komentarišem protivustavan lov na veštice, bez obzira na okolnosti”.

Gotovo istovremeno na ove Armstrongove reči oglasio se i izvršni direktor USADA Trevis Tajgart najavivši da će vrlo brzo, jednom od heroja američkog sporta, biti oduzete sve titule sa najčuvenije svetske trke i da će mu biti doživotno zabranjeno da se profesionalno bavi biciklizmom: „Ovo je tužan dan za sve nas koji volimo sport i pravi sreceparajući primer kako kultura sporta i pobeda po svaku cenu, ostavlja u senci fer takmičenje, ali je ujedno i podsetnik za buduće generacije koje će se boriti na istom terenu, da uspeh ostvare bez korišćenja dopinga”.

Ceo slučaj ima dugu predistoriju: još 2010. USADA je optužila Armstronga i petoricu drugih biciklista da su 14 godina skrivali svoje doping aktivnosti. Navodno (kažemo navodno jer još nijedan dokaz nije ugledao svetlost dana) Agencija poseduje materijalne tragove nedozvoljenih radnji i tvrdi da su najmanje desetorica Armstrongovih bivših kolega i rivala spremni da svedoče da se on dopingovao od 1999. do 2005. godine.

U Armstrongovu odbranu stala je i Međunarodna biciklistička unija (UCI), osporavajući USADA nadležnost. Sa svojim pravnim timom Armstrong je nedavno podneo tužbu protiv USADA Federalnom sudu u Teksasu, ali je pre pet dana njegova tužba odbačena. Armstrong je do juče mogao da se opredeli za arbitražu u Sportskom sudu u Švajcarskoj, ali je umesto toga usledila njegova izjava o odustajanju od dalje borbe.

Pored toga što su ga kroz celu karijeru, najblaže rečeno pratila govorkanja da do uspeha nije stizao samo uz pomoć vlastitog umeća, Armstrong je specifičan i po tome što je 1997. godine nadvladao rak testisa. Opaka bolest je već počela da metastazira i hirurškom intervencijom uklonjeni  jedan testis (pre operacije zamrzao je određenu količinu sperme, pa je kasnije postao otac troje dece) i dva tumora na mozgu. Prošao je i kroz tri ciklusa hemoterapije (oslabio je više od 20 kilograma i opala mu je sva kosa), a lekari mu nisu davali više od 35 odsto šansi da preživi.

U „sedlo” je ponovo uskočio 1998, a 1999. počeo je njegov put posut uspesima – od te, pa do 2005. on je sedam puta uzastopno trijumfovao na „Tur d Fransu”.

Savladavši kancer (osnovao je fondaciju za borbu protiv raka čiji je budžet danas oko 400.000.000 evra) i vrativši se na stazu Armstrong je postao izuzetno zanimljiv i za sponzore. Kompanijama je samo nedostajao neki Lensov veliki uspeh da bi od njegovog imena stvorili svetski prepoznatljiv tržišni zaštitni znak.

Sa svakom novom „reckom” rasli su uporedo i Armstrongovi prihodi od sponzora (Subaru, Koka kola, Najki, Ju Es postal, Bristol Majers skvib): prosečno je godišnje, bez trkačkih bonusa i nagrada sa takmičenja, zarađivao 10.000.000 evra (sada se njegovo bogatstvo procenjuje na oko 100.000.000 evra).

Sa staze se prvi put povukao 2005, ali se na mesto uspeha vratio, uprkos bremenu od 38 leta, 2009. kada je u generalnom plasmanu bio treći.

I tu nije kraj. Poput kultne rečenice „Ovaj čovek je neuništiv” iz filma „Ko to tamo peva”, Armstrong je  prvo 2009. četvrti put, a onda i 2011. peti put postao otac, a oba puta (sa novom suprugom), sve se dogodilo prirodnim putem. Tako je Lens Armstrong i na ovaj način vratio nadu svim obolelim od raka testisa, da su i posle teških tretmana, čuda moguća.

Iako je „preživeo” stotine i stotine antidoping testova (istine radi oni koji proizvode nedozvoljena sredstva uvek su bili ispred onih koji ih otkrivaju, pa je zato odlučeno da se uzorci čuvaju osam godina i rezultati ponovnih analiza važili su retroaktivno), 2009. Armstronga je umesto mira zaslužene penzije tek očekivao buran period. Flojd Lendis (zbog dopinga oduzeta mu je titula pobednika „Tura” 2006.), nekadašnji saborac iz ekipe, optužio je Armstronga da su „braća po krvi”. On je tvrdio, da su zajedno koristili nedozvoljena sredstva 2005, i to u vidu obogaćene krvi (i ko zna čega sve još) u pratećem timskom autobusu za vreme vožnje „gore – dole” po Francuskoj.

Armstronga su celu karijeru pratile priče da je do uspeha stizao prečicom, ali nikada nijedna kontrola nije ništa otkrila. I kada se očekivalo da čovek koji nikada ne odustaje krene do kraja u borbu i sa USADA, on se povukao. Kako sada stvari stoje iz legende (u februaru 2011. konačno se oprostio od drumova) lako može da se preseli u – zatvor...

Ratko Pavlović

objavljeno: 24.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.