Arifi: Srbija ne ispunjava svoje obaveze

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jun.2018, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arifi: Srbija ne ispunjava svoje obaveze

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Avni Arifi navodi da Priština nikada nije prekidala dijalog, te da su svi sporazumi jednako važni i treba da se sprovedu, i tvrdi da Srbija ne ispunjava svoje obaveze.

- Za nas su svi sporazumi jako važni i svi treba odmah da se izvrše. Nismo videli da Srbija to radi. Nismo hteli da idemo na neku predstavu za asocijaciju srpskih zajednica - istakao je on za Prvu televiziju na pitanje kada će biti nastavljen dijalog. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Rekao je da Priština nikada nije prekinula dijalog i da su krajem aprila oni tražili nastavak dijaloga, ali i da se sporazumi ne mogu deliti na više važne i manje važne.

Upitan kada će biti formirana Zajednica srpskih opština on je rekao da srpska javnost treba da zna da je taj sporazum već aktiviran i da tehnička grupa treba da završi statut i da je to u procesu.

Formiranje ZSO, pojašnjava, mora biti u skladu sa ustavom Kosova i da neće imati izvršnu vlast.

- Imaće ovlašćenja koja su predviđena Ustavom, ali nema izvršne vlasti. Još jedan nivo izvršne vlasti neće biti jer ustav to ne dozvoljava - istakao je on.

Arifi je odbacio podelu Kosova kao moguće rešenje i dodao da je normalizacija odnosa moguća jedino ukoliko dođe do obostranog priznavanja.

Upitan da li može doći do podele Kosova ili zamrznutog konflikta on je rekao da podela nije opcija, te da "ko god misli na podele nema na umu mir na Balkanu".

- Treba da budemo pametni. Najbolje za sve i najbolji kompromis je pomirenje i treba da dođe do obostranog priznanja - rekao je on.

Govoreći o mogućoj promeni formata dijaloga on je rekao da treba da se ide na format koji je najbolji i najefikasniji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Kozarev: Neistina je da Beograd nije ispunio obaveze

Izvor: RTS, 12.Jun.2018

Tvrdnja glavnog pregovarača Prištine Avnija Arifija da njegova strana nikada nije prekidala dijalog sa Beogradom i da Beograd nije ispunio obaveze preuzete Briselskim sporazumom ne može se nazvati nikako drugačije nego neistinom, poručio je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.