Izvor: B92, 26.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arhive otvorene za Tribunal

Beograd, Hag -- Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom odlučio je da otvori kompletnu državnu arhivu za potrebe istrage Haškog suda.

Time će Hagu biti dostupan dosije i sva dokumentacija vezana za Ratka Mladića. Ovaj potez, koji još formalno treba da potvrdi Savet ministara, otkloniće sumnje da Beograd nešto krije od haških istražitelja, tako da pregovori sa EU, barem za sada, neće biti prekinuti.

Odlukom Saveta za saradnju sa Hagom, istražiteljima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tribunala biće dostupna sva dokumentacija i arhivi među kojima se prema, pretpostavci tužilaštva nalazi i dosije i zdravstvena dokumentacija Ratka Mladića.

Predsednik Saveta Rasim Ljajić kaže da će sada istražitelji imati priliku da se i sami uvere u kakvom stanju su domaći arhivi: "Videće zaista katastrofalno stanje, na žalost, videće džakove, nemamo ništa da prikirvamo, videće džakove koji nisu otkriveni u kojima se nalazi arhiva, videće sanduke u kojima se nalazi ta arhiva, videće sportske sale u kojima se ta arhiva skladišti, bez ikakvog reda i trebaće zaista puno vremena i prostora da se sve to na adekvatan način arhivira".

I direktor Vojnoistorijskog instituta, pukovnik Mihajlo Basara kaže da je vojna arhiva nesređena, smeštena u drvenim sanducima. Rasporteđena je na pet lokacija u Srbiji pa joj je i zbog neadekvatnog prostora teško prići i pronaći ono što se traži. Basara navodi da nije nikakav problem da bilo ko iz tužilaštva uz odobrenje nadležnih dođe u arhiv: "Da su okolnosti normalne ne bi bilo toliko strašno što se ne nalazimo u jednom objektu već pet objekata, što nam arhivska građa nije sređena po zakonu. Mi trenutno imamo obaveza koje potiču od zahteva iz Međunarodnog krivičnog tribunala, iz Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, imamo zahteve lica koja traže dokaze o učešću u Ravnogorskom pokretu. Nismo dobili ni od koga zamerku da se prikiriva bilo koji dokument, ali oni koji su gledali arhiv bili su ponekad iznenađeni kako nekih dokumenata nema. Kao što znate oduvek je bilo i pravljenja neke lične arhive pa se tako desi da neko ima dokumente a mi ih nemamo".

Artmanova: "U toku su pregovori"

Predstavnica za štampu glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle Del Ponte, Florans Artman, rekla je za B92 da je preuranjeno govoriti o najavljenom otvaranju državnih arhiva za istrage koje vodi taj sud.

"U toku su pregovori o tome, ali još uvek nema rezultata. U ovom trenutku mi i dalje nemamo pristup arhivama, a obavestićemo javnost kada ga budemo dobili", izjavila je Artmanova za B92.

Del Ponteova je tokom prošle godine, ocenjujući saradnju sa Beogradom, nekoliko puta istakla da postoje problemi i ograničenja u pristupu državnim arhivama.

Ljajić: Ovo su konkretni potezi

Predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ponavlja da vlasti i nemaju nikakvu informaciju o eventualnoj lokaciji gde bi se Mladić mogao kriti.

On ne veruje da će biti dobrovoljnih predaja preostalih haških begunaca i apsolutno je uveren da su vlada Srbije i premijer Koštunica spremni da ih hapsi. Otvaranje arhiva je potez kojim se otklanja sumnja da Beograd pokušava da od haškog tužilaštva nešto sakrije, zbog čega je ministar Ljajić uveren neće doći do usproavanja ili eventualnog prekida pregovora sa EU: "Ja mislim da neće doći do prekida pregovora u ovoj fazi, to bi bio jedan suviše radikalan potez. Sa druge strane, mi smo načinili korake koji predstavljaju konkretan dokaz u saradanji sa Tribunalom, i treće ta pretnja uvek stoji kao Damaklov mač nad našim glavama i ona će se koristiti kao sredstvo pritiska na SCG da izvrši preostale obaveze. Prema tome, u februaru će se nastaviti tehnička runda razgovora, već u aprilu imamo novu drugu plenarnu sednicu, opet će se to pitanje aktualizovati, prema tome pritisak će se pojačavati ali u ovoj fazi više sam nego siguran da do prekida pregovora neće doći."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.