Argentina: Protesti zbog Foklanda

Izvor: B92, 03.Apr.2012, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Argentina: Protesti zbog Foklanda

Buenos Aires -- Nekoliko demonstranata je lakše povređeno danas na protestu ispred britanske ambasade u Buenos Ajresu, oko spornih Foklandskih ostrva, saopštila je policija.

Policija je demonstrante rasterivala suzavcem i vodenim topovima. Demonstranti su bacali kamenice i Molotovljeve koktele na pripadnike policije ispred ambasade.

Britanija je osudila "nasilje manjine tokom današnjih demonstracija" i pohvalila "posvećenost i profesionalizam" argentinske policije, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je AFP.

"Sve države su obavezne po Bečkoj konvenciji da obezbede adekvatnu zaštitu za strane diplomatske misije", saopštio je Forin ofis.

"Očekujemo od argentinske vlade da nastavi sa ispunjavanjem svojih obaveza iz konvencije i nastavi sa primenom zakona u slučaju svih demonstranata koji čine kriminalna dela", dodaje se u saopštenju.

Velika Britanija i Argentina su danas, svaka na svoj način i uz različite ocene, obeležile 30 godina od rata za Foklandska ostrva, koji je trajao 74 dana, odneo oko 900 ljudskih života i proizveo dugogodišnje tenzije između dve države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.