Arapska liga poziva na priznanje države Palestine

Izvor: B92, 09.Dec.2017, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapska liga poziva na priznanje države Palestine

Ministri spoljnih poslova zemalja Arapske lige okupili su se u Kairu da bi formulisali zajednički odgovor na odluku predsednika SAD Donalda Trampa o Jerusalimu.

Predsedavajući Arapske lige Ahmed Abul-Geit pozvao je države sveta da priznaju državu Palestinu sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, kao odgovor na odluku predsednika SAD Donalda Trampa da Jerusalim prizna za glavni grad Izraela.

Geit je otvarajući hitan sastanak ministara spoljnih poslova Arapske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lige rekao da je Trampova odluka "osudila" zemlju koja ju je prihvatila i vladu koja ju je donela.

Taj korak, prema Geitu, postavlja pitanje o ulozi Vašingtona kao mirovnog posrednika ne samo na Bliskom istoku već u celom svetu.

"Ta odluka predstavlja legalizaciju okupacije", naveo je Geit, misleći na izraelsku okupaciju u ratu 1967, i kasniju aneksiju Istočnog Jerusalima.

Ne zna se šta će ministri odlučiti u pogledu konkretnih mera, ali diplomate govore o podnošenju Savetu bezbednosti UN predloga rezolucije kojom bi se osudio potez Vašingtona, kao i o nedefinisanim merama koje bi se ticale bilateralnih odnosa članica Arapske lige sa SAD.

Takođe, moguće je da će Arapska liga snažno osuditi Trampovu odluku i zahtevati njeno povlačenje uz izražavanje podrške nezavisnoj palestinskoj državi sa Jerusalimom kao glavnim gradom.

Status Jerusalima je u centru izraelsko-palestinskog sukoba, a u prošlosti su i manje krize u vezi tog pitanja izazivale krvoproliće.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.