Arapska liga: Dve decenije pregovora s Izraelom izgubljeno vreme

Izvor: Blic, 29.Dec.2012, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapska liga: Dve decenije pregovora s Izraelom izgubljeno vreme

Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi izjavio je danas u Ramali da je dve decenije razgovora s Izraelom bilo "gubljenje vremena" i da će Palestinci uskoro u Ujedinjenim nacijama podneti novu inicijativu u vezi s državnošću.

"Vratićemo se u Savet bezbednosti UN. Palestina će sarađivati s arapskim zemljama i članicama EU da bi promenila formulu (u mirovnom procesu) koja je preovladavala prethodnih 20 godina, a koje su bile gubljenje vremena", kazao je Elarabi posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razgovora s palestinskim zvaničnicima.

Elarabi je rekao da izgradnja izraelskih naselja mora da bude obustavljena i da je situacija na terenu lošija nego što se može videti preko medija.

Generalna skupština UN glasala je krajem novembra da se status Palestine u toj svetskoj organizaciju unapredi s entiteta u državu posmatrača.

Pregovori Izraelaca i Palestinaca su prekinuti 2008. godine.

Palestinci su zahtevali da Izrael prekine izgradnju naselja na palestinskim teritorijama, dok Izrael traži da se pregovori nastave bez preduslova i insistira da naselja budu tema tih pregovora.

Elarabi je s egipatskim ministrom spoljnih poslova Mohamedom Kamelom Amrom posetio Ramalu na Zapadnoj obali, gde su se sastali s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Elarabi je čestitao Abasu "diplomatsku pobedu" u UN dobijanjem statusa države-posmatrača.

Ministar Amr je rekao da Egipat insistira na stvarnom i potpunom pomirenju, koje je neophodno za trajni mirovni sporazum kojim će biti okončan sukob.

Povezane vesti: Abas pozvao Netanijahua na obnovu pregovora Abas spreman na pregovore o unapređenju statusa Barak pozvao na povlačenje iz Zapadne obale Abas postavlja Netanijahuu uslov za otpočinjenje pregovora Sarkozi pohvalio oslobođenog izraelskog vojnika Šalita za hrabrost

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Sa Izraelom izgubljene 2 decenije"

Izvor: B92, 29.Dec.2012

Ramala -- Generalni sekretar Arapske lige izjavio da su dve decenije razgovora s Izraelom bilo "gubljenje vremena" i da će Palestina uskoro u UN podneti novu inicijativu..."Vratićemo se u Savet bezbednosti UN. Palestina će saradjivati s arapskim zemljama i članicama EU da bi promenila formulu (u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.