Izvor: Nezavisne Novine, 29.Avg.2017, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapi bi da gaje ovce na srpskoj zemlji

DOBOJ - Zbog podozrenja međunarodne zajednice i obavještajnih agencija o pozadini kupovine većeg broja parcela u vlasništvu Srba u FBiH, posredstvom Bošnjaka, Arapi su bar u opštini Zavidovići pribjegli novoj taktici.

Umjesto učestalih kontakata domicilnih Bošnjaka, koji srpskim domaćinima nude da kupe njihovu zemlju za račun uglavnom fiktivnih firmi u vlasništvu državljana Kuvajta, Katara i drugih zemalja Bliskog istoka, sada ih putem interneta i društvenih mreža >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nagovaraju da se uključe u projekat uzgoja ovaca, davanjem zemljišta u zakup.

- Više investitora odlučilo je da uloži novac u uzgoj ovaca, a da bi on bio realizovan potrebno je dokazati da će se zemlja, prepuštena zarastanju, ustupiti momentalno uz novčanu nadoknadu - stoji, između ostalog, u javnom pozivu.

Od dostupnih informacija navedeno je još da će investitori u prvoj fazi zasnovati farme za uzgoj 15.000 ovaca i da bi projekat trebalo da započne već do kraja ove godine.

U oglasu nije navedena adresa, naziv firme ili telefon na koji se mogu javiti potencijalni ponuđači, sem imejl adrese. Sa Srbima, razasutim nakon progona u jesen 1995. godine širom RS, Srbije i inostranstva, koji su poslali ponudu za ustupanje parcela u Vozući, kontaktirali su Bošnjaci iz Zavidovića i Žepča i obećali im primaljive naknade, ali bez preciziranja iznosa zakupa po dunumu ili hektaru. Pored obećanja im je nagoviještena i mogućnost zaposlenja na njihovoj zemlji jer, prema tvrdnjama posrednika, investitori će zaposliti u prvoj fazi 80 radnika.

Sa ustupanjem zemljišta Arapima, ne slažu se retki povratnici Srbi u Vozući i naseljima dolinom rijeke Krivaje u opštini Zavidovići, smatrajući da će to ugroziti njihovu bezbjednost na tom području. Još su svježa sjećanja da su baš plaćenici iz islamskih zemalja, koji su djelovali u sastavu odreda "El mudžahid" pod okriljem Trećeg zeničkog korpusa počinili strašne zločine prilikom pada ove srpske poluenklave u ruke tzv. ABiH. Međutim, ono što ih zasigurno zabrinjava je činjenica da ima mnogo Srba koji bi zemlju dali u zakup, odnosno onih kojima je novac preko potreban, jer još nisu riješili stambeno pitanje nakon progona iz Vozuće.

I ranije smo molili Srbe sa prostora ove opštine, koja je pripala FBiH, da ne prodaju svoju zemlju, jer time zatiru korijene svog postojanja. Imali smo primjer prodaje ranije manastirske zemlje u Gostoviću, koju je porodica Ristić svojevremeno dobila na poklon, jer je njihov predak učestvovao u balkanskim ratovima i borbama na Solunskom frontu - rečeno je Novostima u zavičajnim udruženjima Zavidovićana iz Doboja i Gostovićana u Modriči, koja nastoje da za potrebe obnavljanja manastira Udrim ponovo otkupe tu zemlju od kupaca Bošnjaka.

(novosti)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.