Aranđelović:Deca sa simptomima trovanja sutra idu kući

Izvor: Politika, 31.Okt.2013, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aranđelović:Deca sa simptomima trovanja sutra idu kući

BEOGRAD – U Dečjoj bolnici „Olga Dedijer” trenutno je na lečenju 12 dece koja su primljena sa simptomima trovanja hranom i većina njih bi sutra trebalo da bude puštena na kućno lečenje.

„Pravilo kuće je da se deca u ovakvim situacijama zadržavaju do tri ili četiri dana, u zavisnosti od brzine oporavka”, izjavila je Tanjugu prof. dr Aleksandra Aranđelović, direktorka Kliničko bolničkog centra „Zvezdara”, u okviru kojeg radi ova bolnica.

Ona je rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je juče odjednom primljeno 11 dece koja su se javila Domu zdravlja „Palilula”, zbog povraćanja i bolova u stomaku, i odatle su upućeni u njihovu ustanovu, kao najbližu. Naknadno je danas pre podne hospitalizovan još jedan dečak sa istim simptomima.

Primljena deca su učenici OŠ „Milena Pavlović Barili” i juče su u produženom boravku za ručak pojeli hranu koja je izazvala trovanje.

„Ovakve infekcije izgledaju dramatično u prvom momentu, ali ako deci date odgovarajuću terapiju oni se brzo oporave”, rekla je dr Aranđelović i dodala da su njihove ekipe uspele da za 15-ak minuta zbrinu decu.

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj na lečenju je ostalo samo još jedno dete sa simptomima trovanja hranom, a ostalih 80 je, posle opservacije i rehidriranja, pušteno kući, rekla je jutros Tanjugu dr Nevena Jovičić, koja je dežurala u prijemnoj ambulanti.

Ona je objasnila da je dete koje je zadržano na bolničkom lečenju u stabilnom stanju i da se očekuje poboljšanje.

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Slobodan Tošović izjavio je danas da je stafilokokna infekcija uzrok trovanja više od 90 beogradskih osnovaca koji su juče ručali u školskom produženom boravku.

„Reakcija je burna, jer organizam reaguje na toksin. Podseća na simptome jakog gripa, uz eventualno dijareju, bez temperature. Burna reakcija traje 12 sati i uglavnom se završava bez posledica”, naglasio je Tošević gostujući na RTS-u.

Tanjug

objavljeno: 31.10.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ručak isporučen iz „Zlatne varoši” uzrok trovanja 250 osnovaca

Izvor: Politika, 31.Okt.2013

Sa nastave je juče izostalo više od 150 školaraca..Zbog prekjučerašnjeg zaraznog trovanja hranom lekarsku pomoć potražilo je oko 250 osnovaca iz 12 beogradskih škola. Sa nastave juče je izostalo više od 150 školaraca koji su ostali na kućnom lečenju. Samo jedno dete je zadržano u bolnici,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.