Aranđelovčanin treći u fizici na naučnoj olimpijadi

Izvor: RTS, 24.Dec.2018, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aranđelovčanin treći u fizici na naučnoj olimpijadi

Sa još pet vršnjaka iz Srbije, petnaestogodišnji Nikola Spasić iz Aranđelovca osvojio je treće mesto na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Bocvani, održanoj od 2. do 11. decembra u Gaboroneu.
U vreme prijavljivanja za takmičenje u Africi, Nikola je bio đak osnovne šole „Miloš Obrenović” odakle izašao kao đak generacije, sa Vukovovom diplomom. Sada je učenik prvog razreda specijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odeljenja za informacione tehnologije Gimnazije „Miloš Savković” u Aranđelovcu.

Na Svetskom takmičenju iz fizike, hemije i biologije, na kojem je osvojio bronzanu medalju, nadmetali su se učenici do 16 godina iz pedeset zemalja.
„Veoma smo dobro prošli ove godine”, naglašava Nikola. „Svi smo uzeli bronzanu medalju, to se retko dešava da sva deca iz reprezentacije uzmu neko mesto i ja sam u suštini, kada saberem sve, mnogo zadovoljan.”
Na naučnu olimpijadu Nikola se plasirao posle niza uspeha na regionalnom i republičkom takmičenju, uz svesrdnu pomoć svoje nastavnice fizike Save Ilić koja mu je bila podrška i u Africi:
„Prvi moj učenik koji je bio na olimpijadi, i moram da vam kažem da smo od šestog razreda radili u kontinuitetu. Bilo je jako naporno ali se rad isplatio.”
Ivan Zlatković, direktor OŠ „Miloš Obrenović” u Aranđelovcu ističe da je to najveći uspeh u istoriji škole i najveći uspeh svih aranđelovačkih škola.
Veliku podršku Nikoli pružaju roditelji i sestra, ali i nastavnici i drugovi, od kojih se ni ne razlikuje mnogo. U šali kaže da je srećan što nije „štreber”.
„Voli glasnu muziku, mrzi ga da sređuje sobu, voli da igra fudbal, obožava stoni tenis”, opisuje ga majka Nataša Spasić.
Pripreme za takmičenja su teška i iziskuju mnogo vremena i odricanja. Dok se Nikola pripremao tri meseca i uporedo učio ostale predmete, u mnogim zemljama sa talentovanim đacima koji idu na ovakva takmičenja timovi profesora rade tokom cele godine.
Nikola ipak ne odustaje, i željno čeka sledeću olimpijadu na koju će, kao i na ostala takmičenja, otići spreman.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.