Arafat možda otrovan polonijumom

Izvor: Vesti-online.com, 14.Okt.2013, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arafat možda otrovan polonijumom

Švajcarski stručnjaci koji su analizirali lične stvari palestinskog lidera Jasera Arafata, potvrdili su mogućnost da je on umro od trovanja radioaktivnim elementom polonijumom 210, objavio je britanski časopis Lanset.

"Više uzoraka sa tragovima telesnih tečnosti (krv i urin) sadrži povišenu i neobjašnjivu radioaktivnost polonijumom 210 u odnosu na referentne uzorke", naveli su stručnjaci iz Lozane u tekstu koji objavljuje Lanset.

Stručnjaci su objasnili da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su svoje analize usredsredili na "vidljive mrlje telesne tečnosti na ličnim stvarima (veš, četkica za zube, sportska odeća)". "Rezultati podržavaju mogućnost trovanja Arafata polonijumom 210", navode stručnjaci.

Klinička slika Arafata u trenutku smrti ne isključuje mogućnost trovanja polonijumom iako, kako ukazuju naučnici, palestinski lider nije imao dva znaka takvog trovanja - gubitak kose i mijelosupresiju (oštećenje koštane srži).

Arafat je umro 2004. u vojnoj bolnici nedaleko od Pariza, nekoliko nedelja pošto se odjednom teško razboleo na svom imanju u Palestini. Francuski lekari su u vreme njegove smrti rekli da je umro od izliva krvi u mozak.

Posle višenedeljnih priprema, Arafatovi ostaci prebačeni su prošle godine iz mauzoleja u Ramali i premešteni u obližnju džamiju gde su stručnjaci uzeli uzorke i predali su ih švajcarskim, francuskim i ruskim istražiteljima.

Jaser Arafat je decenijama bio simbol palestinske borbe za nezavisnost. Godine 1994. dobio je Nobelovu nagradu za mir.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

RUSIJA: Jaser Arafat nije umro od trovanja polonijumom

Izvor: Telegraf.rs, 15.Okt.2013, 14:12

- Nikakve zvanične rezultate ekspertize nismo saopštavali, kao što zvanično nismo ni potvrđivali ni demantovali informacije u medijima da je u posmrtnim ostacima palestinskog lidera Jasera Arafata bio ili nije bio pronađen polonijum - navedeno je iz Federalne medicinsko-biološke agencije

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.