Apsolutni haos: Planiran silovit udar – detalji akcije Tiha noć plaše

Izvor: B92, 26.Jan.2023, 12:01

Apsolutni haos: Planiran silovit udar – detalji akcije "Tiha noć" plaše

Članovi desničarske grupe, koju predvodi 75-godišnja penzionerka, optuženi su za veleizdaju jer su planirali da otmu nemačkog ministra zdravlja i svrgnu vladu.

Glavno državno tužilaštvo u Karlsrueu podiglo je u ponedeljak optužnicu protiv pet članova pokreta Građani Rajha za pripremanje terorističkih napada i pokušaj otmice ministra zdravlja Karla Lauterbaha.

"Optuženi se terete da su se u januaru 2022. godine pridružili terorističkoj organizaciji sa ciljem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vršenja napada na objekte u Nemačkoj, širenja straha i izazivanja situacije koja bi ličila na građanski rat", navodi se u optužnici Glavnog državnog tužilaštva.

Identifikovana samo kao Elizabet R. prema nemačkom pravnom sistemu, 75-godišnja evangelistička teološkinja i penzionisana učiteljica iz istočne države Saksonije osumnjičena je da je "mozak operacije".

Ona i još četiri nemačka državljana nameravali su da sabotiraju nemačku električnu mrežu i prekinu snabdevanje električnom energijom kako bi stvorili uslove nalik građanskom ratu.

Akcija pod nazivom "Tiha noć" izvela bi se pomoću grafitne bombe postavljene u trafostanicu koja bi izazvala lančanu reakciju širom zemlje. U nastalom haosu, članovi grupe bi izvršili državni udar.

Glavna meta bio je nemački ministar zdravlja, "centralni neprijatelj" krajnje desnih krugova u zemlji zbog strogih mera koje je uveo u borbi protiv pandemije korona virusa. Desničarska grupa planirala je da ubije ministrove telohranitelje i kidnapuje Lauterbaha.

Glumac bi bio angažovan da igra kancelara Olafa Šolca ili predsednika Franka-Valtera Štajnmajera i u televizijskom obraćanju naciji objavio da je vlada zbačena i da je Ustav iz 1871. godine, godina ujedinjenja Nemačke pod pruskom vlašću, bio ponovo uspostavljen. Tada bi bila održana "konstitutivna skupština" na kojoj bi se odredio vođa.

Elisabet R., koju su nemački mediji prozvali Teror-Baka, uhapšena je 14. oktobra u Saksoniji zbog navodnog planiranja da podstakne građanski rat i obnovi prusku monarhiju. Posle njenog hapšenja u oktobru, njene komšije su za Bild rekli da se uglavnom skrivala.

"Retko sam je viđao. Uveče je radila u bašti sa lampom", rekao je Aleksander Mus, stanovnik grada Floha.

Pročitajte još:

Državni udar u Nemačkoj? Uhapšen slavni kuvar koji je povezan sa fudbalerom Real Madrida

Ali dok je Elizabet svojim komšijama delovala kao povučena čudakinja, bila je veoma prisutna na internetu. Elizabet R. je bila članica tzv Građani Rajha, mreža nemačkih monarhista koji ne priznaju postojanje Savezne Republike Nemačke i njenih institucija.

Cilj ove grupe je rušenje demokratskog poretka SR Nemačke i uspostavljanje autoritativnog režima po uzoru na Nemačko carstvo. Nemački T-Onlajn saznaje da su mnogi u ovim krugovima bili svesni zavere i da su je aktivno obeshrabrili, ali je "grofica", kako su zvali Elizabet, ipak održala plan. Bild prenosi da su neobični pamfleti, koje je radikalna penzionerka objavila na internetu, doveli do ukidanja njene penzije.

U pamfletima piše o "cunamiju tražilaca azila", "silovanju i klanju" i "tajnom preoblikovanju moždanih struktura" kroz "rodnu ideologiju, digitalizaciju i 5G". Takođe je opširno pisala o tome da su Versajski sporazum i Vajmarski ustav nezakoniti i da je Nemačka i dalje monarhija. U obrazloženju za ukidanje penzije se navodi da je Elizabet R. "u toku svog penzionisanja aktivno delovala protiv slobodnog demokratskog poretka u smislu osnovnog zakona".

Elizabet R. i još četvorica muškaraca uhapšeni su tokom prošle godine na različitim lokacijama u Nemačkoj.

Policija je pronašla kalašnjikov i nacističku SS uniformu u jednoj od kuća osumnjičenog – Svena B. – 54-godišnjeg računovođe koji je bio pripadnik istočnonjemačke vojske.

Sven je dao opširno priznanje, rekavši da veruje da će delovi policije i oružanih snaga Bundesvera podržati zaveru i planira da traži odobrenje ruskog predsednika Vladimira Putina za "novu vladu Nemačkog Rajha".

Njegov advokat je rekao da Sven B. ne zna da li je ruska vlada bila obaveštena o planu. Ostali članovi su imenovani kao Mišel H., Tomas K. i Tomas O. Imali su različite zadatke, uključujući nabavku oružja i eksploziva iz bivše Jugoslavije i regrutaciju novih članova.

Zavera je otkrivena nakon što su pokušali da kupe oružje od prikrivenog policajca. Elizabet R. je optužena da je bila ideološki i organizacioni vođa i da je ostalim članovima davala rokove za nabavku eksploziva i oružja, tvrde tužioci. Nemačka savezna kancelarija za zaštitu ustava procenjuje da je 2022. godine bilo 23.000 pripadnika tzv. Građana Rajha, u poređenju sa 21.000 godinu dana ranije.

Njih 2.100 smatra se potencijalno nasilnim. Holger Šmit, stručnjak za terorizam, rekao je nemačkoj televiziji da postojanje onlajn grupa koje su izrazile želju da sruše nemačku vladu nije neobično, ali da obično nemaju stvarnu nameru da sprovedu svoje planove.

"Ali sa ovom grupom, istražitelji ozbiljno shvataju njihove pretnje, posebno nakon što je otkriveno da poseduju vatreno oružje i pokušavaju da pribave eksplozivni materijal", rekao je Šmit za ARD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.