“Aproprijacije” Vladimira Milanovića u Oficirskom domu

Izvor: Megafon.co, 15.Avg.2018, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Aproprijacije” Vladimira Milanovića u Oficirskom domu

Rafaelova „Atinska škola“ aranžirana kao grupa huligana, poprište Aldolferove „Bitke kod Isa“ preobraženo u deponiju industrijskog otpada, a pejzaž sa Fragonarove „Ljuljaške“ zatrpan plastičnim kesama – deluje neobično, ali radi se o radovima beogradskog umetnika Vladimira Milanovića, koje će Nišlije moći da vide na izložbi u Oficirskom domu koja se otvara u četvrtak, 16. avgusta.
Specifičnost njegovih radova je u tome što koristi dela umetničkog nasleđa od >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << antike do renesanse i baroka i saoučava ih sa prizorima iz savremenog života. Milanović na neki način „prisvaja“ dela svojih prethodnika i pokazuje spremnost da ih vizuelno, ali i misaono i pojmovno preformuliše, kažu u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu.
Odatle i naziv izložbe grafika ovog umetnika „Aproprijacije“ što znači prisvajanje, udešavanje, prilagođavanje.  Ova izložba biće otvorena u četvrtak, 16. avgusta, u Oficirskom domu od 20 sati. Činiće je radovi nastali u poslednjih 5 godina u tehnikama digitalne i sito štampe.
Osnovni koncept radova Vladimira Milanovića jeste reinterpretacija postojećih dela dodajući fragmente koji aludiraju na sadašnjost. Primenom digitalne tehnologije umetnik sublimira prošlost i sadašnjost i na simboličan način upozorava da su civilizacijski tokovi krenuli stranputicom.
Prva Milanovićeva samostalna izložba u Nišu trajaće do 8. septembra.
Detaljnije na portalu kultURA!

Nastavak na Megafon.co...






Povezane vesti

"Aproprijacije" Vladimira Milanovića u Nišu: Rafael kao mizanscen za grupu huligana

Izvor: Blic, 15.Avg.2018

U četvrtak, 16. avgusta u 20h u Oficirskom domu u Nišu biće otvorena izložba grafika „Aproprijacije“ beogradskog umetnika Vladimira Milanovića. Izložbu čine radovi nastali tokom poslednjih pet godina izvedeni u tehnikama digitalne i sito štampe. "Vladimir Milanović razvija grafički opus...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.