Apelacioni sud Crne Gore potvrdio rješenje o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji

Izvor: VOA, 20.Mar.2024, 17:44

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio rješenje o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji

PODGORICA — Apelacioni sud Crne Gore odbio je u srijedu žalbu branilaca južnokorejskog "kripto kralja" Do Kvona optuženog za prevaru i potvrdio rješenje Višeg suda o njegovom izručenju Južnoj Koreji. Portparolka tog suda Marija Raković kazala je, za Glas Amerike, da je odluka o izručenju Do Kvnona Južnoj Koreji pravosnažna. “Mi smo poslali pravosnažno rešenje Ministarstvu pravde, tako da je dalje postupanje u vezi sa izvršenjem u njihovoj nadležnosti”, navela je Raković. Prvostepenim rješenjem Višeg suda od 6. marta ove godine dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku Do Kvona, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Južne Koreje, dok je odbijeno njegovo izručenje u skraćenom postupku po molbi Sjedinjenih Američkih Država. U saopštenju Apelacionog suda je navedeno da je "odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, vijeće Apelacionog suda  ocijenilo da je je prvostepeni sud pravilno utvrdio da je zamolnica Republike Južne Koreje po redoslijedu prispijeća ranije prispjela u odnosu na zamolnicu SAD-a”. “Tako je pravilnom ocjenom ovog i drugih kriterijuma iz člana 26 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, koji se primjenjuje u slučaju kada izručenje istog lica traži više država, donio odluku kojom je dozvolio izručenje okrivljenog Do Kvona Južnoj Koreji", piše u saopštenju Apelacionog suda. Sjedinjene Države nedavno su saopštile da će nastaviti da od Crne Gore traže da toj zemlji izruči južnokorejskog "kripto kralja" Do Kvona optuženog za prevaru. "Sjedinjene Države nastavljaju da traže izručenje Kvona u skladu sa relevantnim međunarodnim i bilateralnim sporazumima i crnogorskim zakonima. SAD cijene saradnju sa crnogorskim vlastima da se osigura da svi pojedinci podležu vladavini prava", naveo je tada u saopštenju, proslijeđenom Glasu Amerike, portparol američkog Sekretarijata za pravosuđe. Protiv Do Kvona je krajem marta prošle godine u Americi podignuta federalna optužnica od osam tačaka, za prevaru povezanu sa kritptovalutom koja je dovelo do gubitka na tržištu od najmanje 40 milijardi dolara. Do Kvon i njegov poslovni partner, koji je u međuvremenu izručen Južnoj Koreji, uhapšeni su u martu prošle godine na podgoričkom aerodromu, kada su prilikom pasoške kontrole na letu za Dubai koristili falsifikovane pasoše Kostarike.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

KONAČNA ODLUKA: CRNA GORA ŠOKIRALA AMERIKU! Neće im izručiti tipa koji je ljudima iz džepa izbio 40 milijardi dolara!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Mar.2024, 15:49

Odluku o izručenju Do Kvona SAD ukinuo je 5. marta Apelacioni sud Crne Gore...Crnogorski Apelacioni sud odbacio je u sredu žalbu advokata „kralja kriptovaluta“ Hjeong Do Kvona, čime je potvrđena odluka Višeg suda doneta 6. marta da će on biti izručen svojoj domovini Južnoj Koreji, prenosi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.