Apel građanima da daju krv

Izvor: Blic, 23.Jul.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel građanima da daju krv

Zbog smanjenja zaliha krvi u letnjim mesecima, Institut za transfuziju krvi Srbije je apelovao na građane da u što većem broju daju krv kako ne bi došlo do odlaganja lakših operacija u zdravstvenim ustanovama.

Saradnik za odnose sa javnošću u Institutu Gordana Antuljeskov kazala je da situacija sa smanjenim rezervama krvi nije dramatičnija nego prethodnih godina, navodeći da je uobičajeno da je krvi manje tokom letnjih meseci kada su zbog sezone godišnjih odmora i velikih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vrućina potrebe za krvlju veće od priliva.

U deficitu su nulta krvna grupa - i pozitivna i negativna, pa je veoma važno da se građani koji imaju tu krvnu grupu jave i daju krv nekome kome je potrebna.

Antuljeskova je podsetila da se u Beogradu leče i pacijenti iz unutrašnjosti i da bi ako dođe do većeg smanjenja rezervi krvi kojima raspolaže Institut za transfuziju moglo da se desi da dođe do odlaganja takozvanih "hladnih hiruških intervencija" kao što su operacije kuka i slične intervencije.

- Zato molimo one koji žive u Beogradu, ali i građane iz ostalih mesta u Srbiji da u svom mestu stanovanja daju krv - apelovala je Antuljeskova.

Institut za transfuziju krvi radi svakog dana od sedam do 19 sati, a subotom od osam do 15 sati, a ako bude bilo potrebno radiće i duže. Transfuziomobil na Trgu Republike radi svakog dana dvokratno od osam do 12 sati i od 16 do 20 sati. U bolnicama postoje i bolničke službe za transfuziju krvi koje takođe organizuju dobrovoljno davanje krvi.

Gordana Antuljeskov je savetovala sugrađane koji odluče da daju krv, da u toku leta zbog visokih temperatura to učine u jutarnjim satima. Dobrovoljni davaoci krvi nagrađuju se u različitim akcijama Instituta pa tako mogu dobiti karte za "Belef", a organizovane su i akcije sa izdavačkim kućama, bazenima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.