Apel Matića Radnoj grupi, tužilaštvu: Zaštitimo novinare

Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2018, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel Matića Radnoj grupi, tužilaštvu: Zaštitimo novinare

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara u Srbiji Veran Matić uputio je apel članovima Radne grupe da pomognu u stvaranju preventivnih mehanizama koji će povećati bezbednost novinara i predstavnicima MUP i tužilaštva da učine neophodno da se zaštite novinari koji su izloženi drastičnim pretnjama, i kojima se crta meta na leđima.

On je naveo da slučaj napada na Dina Jahića nije jedini, ali je intenzitet napada takav da je nedopustivo da ne bude adekvatnih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << preventivnih aktivnosti.

Matić podseća da se Jahić i CINS bave istraživanjima lokalnog, regionalnog i globalnog kriminala i korupcije, kao i kolege iz Krika i nekih drugih novinarskih istraživačkih platformi, i da su najizloženiji drastičnim pretnjama.

Upravo time, kako je istakao, su se bavili i Čaruana Galizije na Malti i Jana Kucijana u Slovačkoj koji su ubijeni da bi se sprečila njihova istraživanja, ali i da bi se uputila poruka svima koji se bave najvažnijim poslom, borbom protiv kancera koji razara društva, demokratije, javni interes…

"Mislim da smo na svakom nivou u obavezi da učinimo sve što možemo da sprečimo da se nešto slično dogodi u našoj zemlji našem regionu… Nečinjenjem postajemo saučesnici dramatične situacije u kojoj se nalaze naše kolege", upozorio je Matić.

On je istakao da ne želi da bude deo Radne grupe koja je sve drugo samo nije radna i aktivna u cilju stvaranja uslova, ambijenta, mehanizama kojima će se zaštiti životi i bezbednost kolega novinara.

Takođe kako je istakao, ne želi da učestvuje u debati o ovoj temi, prebacivanju odgovornosti i na to ko je trebalo da odgovori na koje pitanje, šta je izazvalo zamrzavanje, niti šta je potrebno učiniti da bi se desilo odmrzavanje… Sve je to moguće uraditi i paralelno sa kontinuiranim radom na rešavanju slučajeva nasilja i pretnji, sa unapređenjem rada Radne grupe i stvaranjem uslova za prevenciju, ocenio je Matić.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.