Aparati za zračenje se kvare zbog vlage, pacijenti čekaju

Izvor: N1 televizija, 16.Avg.2016, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aparati za zračenje se kvare zbog vlage, pacijenti čekaju

Onkološki pacijenti čije je zračenje prekinuto kada su se jedina dva aparata u niškom Kliničkom centru pokvarila, od ponedeljka nastavljaju terapiju. Lekari i terapeuti sada će raditi produženo da bi se propušteno nadoknadilo.

Jedino trajno rešenje je skupo, aparati se kvare zbog vlage i potrebno je da se sistem klimatizacije promeni.

One koji su započeli terapiju od danas opet pozivaju na nastavak zračenja, ostali i dalje čekaju na poziv.

Na poziv >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << čeka oko 650 pacijenata, koliko ih je na listi. Dodatni problem stvoren je kada su se jedina dva aparata koja rade, zbog vlage pokvarila, pa je za 120 pacijenata koji su došli na red, terapija prekinuta na devet dana.

„Pauza za pacijente nije dobra ako se prekida zračenje, ali je dobro što nije trajala duže, 10 15, 20 dana“, kaže Zoran Radovanović, direktor KC Niš.

Rezervno rešenje, da se pacijenti upućuju u Kragujevac, bilo je spremno jer ovo nije prvi put da se dva stara aparata kvare.

Nova klimatizcija koja bi rešila problem vlage košta skoro pola miliona evra, a u KC kažu da je sa ministrastvom dogovoreno da se problem trajno reši.

„Dolazi novi aparat i tu ćemo kompletno srediti klimatizaciju. U prostoru gde su dva nova aparata nema problema sa kondenzacijom potpuno su suva“, kaže Radovanović.

Ta dva nova aparata trebalo bi da budu u funkciji od kraja avgusta i uz još jedan koji se kupuje iz kredita Svetske banke Niš bi sa najdužom listom čekanja onkoloških pacijenata, trebalo da postane centar u kome terapiju mogu svi da dobiju na vreme.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.