Apanaža za dve sednice 40.000 dinara

Izvor: Blic, 15.Maj.2010, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apanaža za dve sednice 40.000 dinara

Sremska Mitrovica - Direkcija za izgradnju već godinama predstavlja najunosniji plen u stranačkoj podeli vlasti između DS i DSS, dok se mesto predsednika Upravnog odbora sa 40.000 dinara mesečne apanaže ubedljivo najbolje kotira među mitrovačkim javnim preduzećima. Pogled u spiskove članova upravnih i nadzornih odbora otkriva čitavu galeriju likova iz javnog života, od supruga funkcionera do potpunih marginalaca. Izbor direktora javnih preduzeća kao podela političkog plena: Sednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Skupštine opštine u Mitrovici

Konstituisanjem nove lokalne vlasti nakon izbora pre dve godine, a na osnovu koalicionog sporazuma, javna preduzeća u Sremskoj Mitrovici podeljena su između DS i DSS: „Toplifikacija" - direktor Slavko Sladojević (DSS), „Komunalije" - Dragan Jovanović (DS), „Vodovod" - Saša Bugadžija (DSS), Direkcija za izgradnju grada -Bojan Gavrić (DS), Atletski stadion - Zoran Maksimović (DSS) i „Srem-gas" - Vladimir Sanader (DSS). Kao po pravilu, radi kontrole rada na mesta predsednika upravnih odbora svih javnih preduzeća postavljeni su članovi iz stranke koalicionog partnera: „Toplifikacija" - Dragan Budošan (LSV), „Vodovod" - Slobodan Orlović (DS), Direkcija za izgradnju grada - Milutin Sretenović (DSS), „Srem-gas" - Danka Martinović (DS), „Komunalije" -Radmila Radojčić (DSS).

Što se stranačke pripadnosti članova upravnih i nadzornih odbora tiče, ona je šarolika: od DS, DSS, G17 plus, LSV, SPO, a kako se u međuvremenu na političkoj sceni pojavio i Pokret „Mitrovica evropska regija" pojedinim njegovim članovima na vreme su upriličena mesta u upravnim i nadzornim odborima.

Javna je tajna da se najžešća borba u postizbornim pregovorima između DS i DSS, koji od 2004. godine dele vlast na lokalu, vodila oko Direkcije za izgradnju grada, budžetskoj firmi sa najvećim platama i najvećim naknadama za predsednike i članove upravnog odbora.

U zlatnim vremenima kada su primanja predsednika upravnog odbora bila ravna direktorskoj plati od 1.000 maraka, Direkcija je skoro dva mandata bila prvo i jedino radno mesto za uhlebljenje Srđana Tešića iz LSV. Prestižno mesto Nenad Lemajić

predsednika UO i ravno 40.000 dinara svakog meseca pre dve godine pripalo je Nenadu Lemajiću, prvom čoveku mitrovačkog DSS, koji je uz opšte negodovanje zaposlenih koji se guraju u kancelarijama, dobio zasebnu prostoriju sa sve pločicom na vratima, u koju je inače retko svraćao. Osim što je univerzitetski profesor, Nenad Lemajić je obavljao i funkcije pokrajinskog poslanika, opštinskog odbornika i predsednika UO Direkcije za izgradnju grada, pa je zbog sukoba interesa dao ostavku na sve tri funkcije. Posle njegove ostavke na mesto predsednika UO Direkcije dolazi poznati mitrovački advokat Milutin Sretenović (DSS).

Bojan Gavrić

- Upravni odbor sastaje se po potrebi dva-tri puta mesečno, dok je njegova uloga propisana statutom preduzeća. UO donosi investicione odluke, program razvoja i program poslovanja, usvaja završni račun, utvrđuje poslovnu saradnju sa drugim preduzećima, odlučuje o raspodeli dobiti, kao i javnim nabavkama - kaže Bojan Gavrić, direktor Direkcije za izgradnju grada, navodeći da predsednik UO dobija pola njegove plate od 80.000 dinara.

Direktori svih mitrovačkih preduzeća kao po dogovoru negiraju umešanost u izbor predsednika i članova upravnih i nadzornih odbora, odgovarajući da o tome isključivo odlučuju stranke. Ključno pitanje na koje, međutim, nije bilo moguće dobiti odgovor, jeste koji su kriterijumi kojima su se stranke na vlasti rukovodile u izboru tih funkcionera.

Najveće zaprepašćenje izazvalo je imenovanje Slobodana Orlovića (DS), sina predsednika MZ Šašinci, koji je i šef mitrovačkih pijaca, na mesto predsednika UO „Vodovoda". Svi se pitaju kako je moguće da student Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača u Sremskoj Mitrovici bude postavljen na rukovodeći položaj u Upravnom odboru, gde mesečno prima 10.000 dinara, koliko iznosi i opštinska stipendija za najbolje studente.

- Nepojmljivo je da u gradu gde se za težak fizički rad mesečno plaća minimalac od 15.600 dinara, a studenti utovaraju zemlju za 1.000 dinara dnevno, na rukovodeća mesta u UO javnih preduzeća postavljaju studenti! Od 9-11 članova koliko broje upravni odbori, naš sindikat bira troje iz redova zaposlenih, a da li ima stranačkih pritisaka na predsednike sindikata u javnim preduzećima, nije mi poznato. Za ostale članove se zna da se biraju jedino po tom kriterijumu - kaže Stevan Romakov, predsednik Opštinskog veća Samostalnog sindikata.

Ceo grad zna, dodaje Romakov, da se mestima u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća nagrađuju članovi stranaka koje dele vlast u lokalu, te kupuju glasovi budućih glasača.

Predsednicima odbora 10.000, članovima po 5.000 dinara

Na spiskovima članova upravnih i nadzornih odbora koje su direktori javnih preduzeća dostavili '’Blicu’’, nalaze se i supruge nekih gradonačelnikovih pomoćnika, direktora javnih preduzeća, zamenici direktora drugih javnih preduzeća, ali i penzioneri, poljoprivredni proizvođači, čuvari u Kazneno-popravnom domu, pekari, vozači pauka i majstori svih profila, koji su za odanost partijama na vlasti nagrađeni sa 10.000 dinara za mesto predsednika, odnosno 5.000 za člana, dok su mesta u nadzornim odborima plaćena sa 3.000 i 1.000 dinara mesečno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.