Antonjin Dvoržak – omiljeni češki kompozitor

Izvor: Studnel.com, 08.Sep.2015, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antonjin Dvoržak – omiljeni češki kompozitor

Rođen je u blizini Praga, gde je i proveo najveći deo svog života. U detinjstvu je svirao violu i violinu, da bi tokom 1860-ih godina dospeo u orkestar u kome je dirigent bio Bedrih Smetana koji će godinama kasnije postati drugi najznačajniji češki kompozitor. Nakon napuštanja ovog orkestra, Antonjin počinje da komponuje i za razliku od velikog broja svojih kolega, odmah biva priznat i poštovan u Češkoj.
Godine 1875. prvi put dobija austrijsku državnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << nagradu za kompoziciju, što mu kasnije polazi za rukom još nekoliko puta. Na čelu komisije koja je dodeljivala nagrade bio je poznati kompozitor Johanes Brams, koji je od tada postao veliki Dvoržakov prijatelj. Od tog trenutka u Dvoržakovoj karijeri se nižu veliki uspesi – gostovao je u Engleskoj i Rusiji, gde je doživeo velike uspehe, dobija titulu počasnog doktora muzike na Univerzitetu u Kembridžu i ponudu za mesto direktora Nacionalnog muzičkog konzervatorijuma u Njujorku.

Foto: www.classical.net
Dvoržak prihvata ovu ponudu i 1892. godine odlazi u SAD. Već tri godine kasnije vraća se u Prag zbog nostalgije za domovinom, ali je u Americi napisao jedno od svojih najznačajnijih dela – Simfoniju iz Novog sveta. Od 1901. do smrti 1904. godine bio je direktor konzervatorijuma u Pragu. Umro je 1. maja 1904. godine i sahranjen je sa najvišim nacionalnim počastima.
Za sobom je ostavio bogat muzički opus. Prvi put je u muziku uveo elemente češke narodne muzike, a koristio je i elemente narodnih muzika drugih slovenskih naroda, američkih Indijanaca i crnaca. Pisao je simfonije, opere, simfonijske poeme, pesme, uvertire i koncerte za kamerne orksetre. Njegova najpoznatija dela su: opera Rusalka, Jakobin, Đavo i Kaća, kao i brojni koncerti za violinu, violoncelo, klavir i orkestar.
Izvori: znanje.org, dnevno.rs, tesla.org.rs.

na danasnji danantonjin dvorzakkompozitorceskabiografija

Nastavak na Studnel.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.