Antiteroristička vežba na aerodromu

Izvor: RTS, 06.Maj.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antiteroristička vežba na aerodromu

Specijalci Srbije i četiri zemlje regiona, pod nadzorom francuskih kolega, na beogradskom aerodromu uvežbavali borbu protiv terorista. Za uspešnu borbu protiv kriminala neophodna saradnja svih država u regionu, naglasio ministar Dačić.

Pripadnici specijalnih policija Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Bugarske izveli su na beogradskom aerdromu "Nikola Tesla" protivterorističku vežbu spasavanja putnika iz aviona koji su oteli teroristi.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da je Interpol Kolumbije obavestio srpske vlasti da se u toj zemlji nalazi bivši premijer Kosova i jedan od nekadašnjih lidera OVK Agim Čeku, za kojim je srpski Interpol raspisao međunarodnu potrenicu.

Međutim, Kolubija, zbog sopstvenih zakona, ne može da primeni meru zadržavanja. Dačić je obijasnio da prema kolumbijskom zakonu mera zadržavanja protiv stranih državljanja nije moguća za krivična dela koja su izvršena pre 2005. godine.

Srpske i kolumbijske vlasti će putem diplomatskih odnosa nastaviti komunikaciju o mogućnosti njegovog zadržavanja, naveo je Dačić.

Interpol Srbije je za Čekuom raspisao poternicu zbog niza ratnih zločina počinjenim nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji tokom oružanih sukoba 1999. godine.

U vežbi su učestvovale sve tri specijalne jedinice MUP-a Srbije - Specijalna antiterostička jedinica, Protivteroristička jedinica i Žandramerija.

Pripadnici francuske specijalne policije obučavali su specijalce iz Srbije i susednih zemalja regiona za reagovanje u slučaju napada terorista.

U pokaznoj vežbi, specijalci su spasili 15 putnika i zarobili dvojicu terorista.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić posle izvedene vežbe rekao je novinarima da su pripadnici srpske sprecijalne policije obučeni po najvišim standardima.

"Za uspešnu borbu protiv kriminala i terorizma neophodna je saradnja svih država u regionu", naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, pripadnici francuske specijalne policije učestvuju u obuci srpskih i specijalnih jedinica policija susednih zemalja, proteklih nekoliko godina.

Ambasador Francuske Žan Fransoa Teral najavio je potpisivanje sporazuma o saradnji MUP-a Srbije i francuskog ministarstva unutrašnjih poslova i dodao da je prioritet u toj saradnji oblast bezbednosti.

Teral je rekao da je priveden kraju tekst sporazuma o readmisiji koji je, prema njegovoj oceni, veoma važan za liberalizaciju viznog režima za građane srbije.

Zajedničkoj protivterorističkoj vežbi prisustvovao je i direktor policije Milorad Veljović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.