Antikrizne mere makedonske vlade možda stvaraju 10.000 novih radnih mesta

Izvor: Southeast European Times, 05.Jul.2012, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antikrizne mere makedonske vlade možda stvaraju 10.000 novih radnih mesta

Makedonska vlada utvrdila je dvanaest mera koje bi trebalo da ublaže posledice evropske monetarne krize.

05/07/2012

Miško Taleski za Southeast European Times iz Skoplja -- 5.7.2012.

Na desetine mera koje će biti implementirane tokom leta trebalo bi da daju podsticaj zapošljavanju u Makedoniji: četiri takve mere imaju za cilj otvaranje 10.000 novih radnih mesta.

„Mere su pažljivo odabrane i adekvatno projektovane u vreme kada su neke stavke >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u budžetu skresane. Realistične su i izvodljive“, izjavio je premijer Nikola Gruevski.

Makedonija ima radnu snagu od oko 950.000 ljudi, od kojih je više od 30 odsto nezaposleno. Stručnjaci predviđaju da će, sprovođenjem antikriznog programa, u prvom naletu biti zaposleno 8.000 ljudi, a kasnije još 2.000. Vlada je za to obezbedila trinaest miliona evra iz državnog budžeta.

„To je kombinacija razvojnih i socijalnih mera. Preduzimaju se kada se vrši rebalans budžeta, jer se na taj način mogu pravovremeno sprovesti“, kaže za SETimes, profesor ekonomije na Američkom koledžu u Skoplju i bivši vice-guverner Makedonske narodne banke.

„Posebno je važno da se sredstva brzo iskoriste“, dodaje Nenovski.

Od pomenute četiri mere za otvaranje novih radnih mesta, jedna je usredsređena na zapošljavanje u firmama osnovanim kreditima za samozapošljavanje i akreditaciju.

Druga mera ima za cilj da, u saradnji sa opštinama, pospeši dugoročnu zaposlenost iskusnih radnika starijih od 55 godina.

Treća mera bi trebalo da spoji hiljadu mlađih radnika do 27 godina starosti, sa uglednim poslodavcima. Ti radnici će, ipak, prvo morati da prođu obuku.

Cilj četvrte mere je zapošljavanje između 1000 i 1500 ljudi u poljoprivredi. „Vlada će obezbediti 850 hektara državne zemlje u 24 regiona za ljude koji ispunjavaju uslove. Zemljište će se dodeljivati bodovnim sistemom, putem javnog poziva“, kaže Gruevski.

Udruženje poljoprivrednika Makedonije nazvalo je te mere korakom u dobrom pravcu, pošto će pojačati domaću proizvodnju hrane i smanjiti izvoz.

„Pobednik će ne samo biti oslobođen plaćanja zakupa, već će u prvoj godini dobiti subvenciju od 357 evra kao pomoć za započinjanje porodičnog biznisa“, kaže predsednik udruženja Veljo Tantarov za SETimes.

„Mere su protivne defanzivnom stavu vlada koje obično primenjuju mere štednje i režu izdatke, između ostalog i za pomoć razvoju. Makedonska vlada se trudi da pronađe novac za pomoć razvoju i to će na radost privrednika direktno završiti u preduzećima, poljoprivredi i ekonomiji kao celini“, kaže Nenovski za SETimes.

Poređenja radi, 150 miliona evra dobijenih od Evropske investicione banke upotrebilo je 712 preduzeća, što je omogućilo otvaranje 3.200 radnih mesta. Dodatnih 35 miliona evra upotrebljeno je kao obrtni kapital, kako bi se pomoglo firmama da prebrode ekonomske teškoće u 25 opština.

Prema novom planu, „efikasnim korišćenjem izdvojenih budžetskih sredstava, broj otvorenih radnih mesta bi mogao da bude udvostručen“, kaže ministar ekonomije Valjon Saraćini za SETimes.

Skoro jedanaest miliona evra od Makedonske banke za razvoj biće iskorišćeno za pomoć firmama koje kupuju, prerađuju i izvoze poljoprivredne proizvode.

Do sada nigde u regionu nisu preduzete takve antikrizne mere, ali stručnjaci kažu da je evidentno da će kriza u EU naterati države da potraže direktna rešenja za ublažavanje ekonomske stagnacije.

Privredna komora Srbije (PKS) u ovom trenutku priprema nacrt mera za period 2012-2016. koji će podneti na razmatranje vladi.

„Ulaganja u energetiku, poljoprivredu, elektroniku i infrastrukturu su ključna za ekonomski rast i moramo da ih pojačamo“, izjavio je Miloš Bugarin, predsednik PKS za srpske medije. Takve mere zahtevaju donošenje novog Zakona o radu, pored smanjivanja administrativnih barijera i izdvajanja potrebnih sredstava za zaposlene.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.